Požar kod Priboja stavljen pod kontrolu

U gašenju požara angažirana su 94 vatrogasaca-spasioca iz deset gradova (EPA)

Pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica nastavili su sa gašenjem požara na Crnom vrhu kod Priboja, koji je zahvatio blizu 180 hektara niskog rastinja i četinarske šume, u teško pristupačnom dijelu kanjona reke Uvac, koji prijeti da ugrozi veći kompleks četinara, saopćeno je iz MUP-a Srbije.

Tokom noći vatrogasci su sprečavali da se požar proširi na veći dio borove šume.

Za sprečavanje širenja požara koriste se prirodne prepreke, kao i napravljeni proseci na pojedinim mjestima, a gašenje, pored nepristupačnosti terena kanjona, otežava i velika količina gustog dima i povremeni jak vjetar promjenljivog pravca, kao i visoka dnevna temperatura.

U gašenju požara angažirana su 94 vatrogasaca-spasioca iz deset gradova: Prijepolja, Novog Pazara, Užica, Čačka, Kragujevca, Kraljeva, Jagodine, Valjeva, Šapca i Niša sa 22 vatrogasna i terenska vozila.

Obilazak terena

U gašenju požara učestvuje i 15 radnika šumskog gazdinstva Prijepolje JP “Srbijašume” sa svojim terenskim vozilima, a pripadnici operativnog tima Sektora za vanredne situacije prate dešavanja na terenu.

Tokom četvrtka ugašen je požar na otvorenom u mjestu Penezići u opštini Priboj, koji je bio zahvatio skoro 15 hektara niskog rastinja i hrastove šume, ali vatrogasno-spasilačke ekipe iz preventivnih razloga redovno obilaze teren koji je bio zahvaćen požarom.

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova apelirao je na građane da ne pale travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru.

Saša Rančić iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije rekao je u petak gostujući na RTS-u da je požar u okolini Priboja i kanjona rijeke Uvac pod kontrolom, a da gašenje otežava nepristupačni teren.

Kako je rekao, uglavnom gori nisko rastinje, a i požar je pod kontrolom.

Rančić je apelirao na građane da pažljivo pale vatru u prirodi, jer je uzrok požara u 95 posto slučajeva ljudski faktor.

Izvor: Agencije