Budimir saslušan, Komisija se raspala

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine žalilo se na rješenje državnog Suda kojim se odbija prijedlog za određivanje pritvora predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru.

Istovremeno, budući da je Ustavni sud BiH ranije poništio dva sudska rješenja o određivanju pritvora Budimiru, reagirala je predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso.

U saopćenju je navela da neće pokretati prijavu protiv sudija koji su odredili pritvor Budimiru, jer slučaj već razmatraju drugi nadležni organi.

Predsjednik FBiH je osumnjičen za primanje mita za pomilovanja.

Kreso je podsjetila na ovlaštenja koja joj omogućavaju da u slučaju neetičkog postupanja sudije, radi zaštite ugleda institucije, pokrene disciplinski postupak ili krivičnu odgovornost.

“Budući da su se o konkretnom predmetu u medijima već oglasili i disciplinski tužilac i predsjednik Vrhovnog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), nagovijestivši da će, po službenoj dužnosti razmotriti ovaj slučaj, smatram nepotrebnim duplirati prijavu.

Prema najavama čelnika VSTV-a, bit će pokrenut postupak za utvrđivanje eventualne odgovornosti sudija.

Želim naglasiti da se odluke Ustavnog suda ne komentiraju, nego se implementiraju i da svako njihovo nepoštivanje i neizvršavanje predstavlja krivično djelo. Stoga su odlukom suca za prethodni postupak Suda BiH, o ukidanju pritvora osumnjičenim u ovom predmetu, uklonjene utvrđene nepravilnosti i kršenja prava zagarantirana Ustavom na koje je ukazao Ustavni sud u svojoj Odluci u meritumu“, navodi se u saopćenju predsjednice Suda BiH. 

Saslušanje Budimira

Predsjednika Federacije Živka Budimira saslušali su u srijedu članovi Parlamentarne komisije zaduženi da ispitaju je li on dostojan da obavlja funkciju entitetskog predsjednika.

Budimir je izjavio kako smatra da nije prekršio zakonske ovlasti prilikom donošenja odluka o pomilovanju osuđenika. U vezi s tim, iznio je podatke po kojima su njegovi prethodnici – bivši predsjednici Federacije BiH, dodijelili mnogo veći broj pomilovanja.

On nije želio odgovarati na pitanja članova Komisije koja se odnose na rekonstrukciju federalne Vlade.

Zasjedanje Parlamentarne komisije, koja treba usvojiti zaključke i uputi ih na razmatranje Zastupničkom domu, napustila su tri njena člana – Irfan Ajanović (SDA), Ivica Jurčić (Narodna stranka Radom za boljitak) i Željko Asić, kadar novoformirane stranke Živka Budimira Stranka pravde.

Po prijevremenom napuštanju zasjedanja, Ajanović je kazao da on neće dalje učestvovati u radu ovog tijela jer “ono nema kriterije na osnovu kojih bi moglo zaključiti je li Budimir dostojan njegove visoke funkcije ili ne”.

“Bez takvih kriterija ne želim kršiti ljudska prava i biti inkvizicija”, rekao je Ajanović, javljaju agencije.

Irfan Ajanović tvrdi da je većina članova Komisije unaprijed pripremila zaključke koji idu u smjeru da se Živko Budimir proglasi nedostojnim funkcije, objasnivši da se radi o “najnovijoj parlamentarnoj većini u kojoj je i Stranka za BiH ili ono što je od nje ostalo”.

Izvor: Al Jazeera i agencije