Vlada Kosova podržala Sporazum sa Srbijom

Premijer Kosova Hashim Thaci, rekao je da će dogovor postignut u Briselu 19. aprila biti proveden u idućih šest mjeseci. 

Vlada Kosova je na sjednici održanoj u petak podržala plan o provedbi sporazuma sa Beogradom, postignutog 19. aprila u Briselu.

Kako se navodi iz Kosovske vlade, uskoro bi trebala početi provedba sporazuma na sjeveru Kosova.

Premijer Kosova Hashim Thaci je na sjednici Vlade izjavio da je Sporazum historijski zbog činjenice da su ga prvi put potpisale dvije nezavisne države Kosovo i Srbija, čime je otvoreno poglavlje mira.

“Kroz ovaj sporazum Kosovo je konačno uspostavilo svoje zakone i svoj ustav na cijeloj teritoriji Republike Kosova. Za ovaj sporazum učinili smo kompromise, ali smo uspjeli da branimo interese građana sa sjevera i juga Kosova. Ovaj sporazum nudi našim građanima na sjeveru jednu idealnu priliku da postanu dio našeg demokratskog društva”, istakao je Thaci.

Vremenski rokovi

Vlada Kosova jednoglasno je prihvatila sporazum sa Srbijom, izvještava Al Jazeerin reporter Avni Ahmetaj, koji je pratio sjednicu Vlade.

“Premijer Thaci je rekao da ovaj plan pruža kosovskim institucijama priliku za funkcionisanje i na severu Kosova, dok građanima pruža priliku za bolji život”, rekao je Ahmetaj.

Reporter Al Jazeere, koji je imao priliku vidjeti sporazum, kaže da taj dokument predviđa četiri vremenska roka za sprovođenje.

“Ako sve bude teklo po planu, do sredine jula sve paralelne strukture Srbije na Kosovu biće raspuštene, a njihov rad će se nastaviti u legalnim institucijama Kosova”, javlja Ahmetaj.

Zaposleni u tim institucijama dobijali bi plate iz kosovskog budžeta.

Ahmetaj navodi da bi po sporazumu, “cijeli proces implementacije mogao da se okonča do kraja ove godine” i dodaje da prema dogovoru dvojice premijera, primjena sporazuma počinje odmah nakon što obje Vlade prihvate sporazum o sprovođenju.

Izvor: Al Jazeera i agencije