Živko Budimir pušten iz pritvora u Mostaru

Predsjednik Federacije BiH pušten je iz mostarskog pritvora, u petak navečer oko 22 sata. Po izlasku je dao kratku izjavu u kojoj se zahvalio Ustavnom sudu BiH na odluci i svima koji su vjerovali u njega u proteklom periodu.

Sud Bosne i Hercegovine ranije je proslijedio nalog za puštanje Živka Budimira iz pritvora. Osim Budimira, na slobodu će biti pušteni i ostali osumnjičeni u ovom slučaju. 

Budimirov advokat Ragib Hadžić objavio je ranije tokom večeri medijima da je Sud BiH donio odluku o puštanju na slobodu Budimira.

“Dobio sam potvrdu da se rješenje radi i da će vrlo brzo biti poslato u Mostar. Sada je sve stvar tehnike, ali Budimir bi večeras trebalo da bude pušten iz pritvora”, rekao je Hadžić ranije za agenciju Srna. 

Reporter Al Jazeere Sanel Kajan izvijestio je da se ispred mostarskog zatvora okupilo stotinjak građana i novinara, koji su čekali da Budimir izađe iz zatvora. 

Bez komentara o hapšenju

Budimir po izlasku iz pritvora nije želio da komentariše da li njegovo hapšenje ima političku pozadinu. On nije mogao da kaže da će u ponedjeljak na posao, navodeći da će razmisliti o tome, javlja agencija Srna. 

Budimir je naglasio da se dobro osjeća i pohvalio je pravosuđe BiH koje je, kako je rekao, dokazalo da je nezavisno i profesionalno.

“Osjećam se dobro. Ne bih komentarisao predmet, jer je jutro pametnije od večeri. Želim da zahvalim svima koji su mi dali podršku i koji su vjerovali u mene. Zahvaljujem i Ustavnom sudu koji je pokazao da pravosudni sistem BiH funkcioniše”, rekao je Budimir, prenosi Srna. 

On je dodao da će se i dalje ponašati kao i do sada. “Nadam se da ću bez ikakvih prepreka i dalje obavljati dužnost predsjednika Federacije BiH. Još ću razmisliti da li u ponedjeljak doći na posao. Sada trebam najprije provesti neko vrijeme s porodicom”, naveo je Budimir.

On je naglasio da nema nikakvih saznanja da postoji neka organizovana kriminalna grupa. “Što se tiče pomilovanja, ja sam ih radio u skladu sa svojom savješću”, rekao je Budimir novinarima. 

Neosnovan prijedlog Tužilaštva

Ustavni sud BiH usvojio je apelaciju predsjednika Federacije BiH Živka Budimira u pogledu prava na slobodu, ukinuo rješenje kojim je u ovom slučaju određen pritvor i vratio ga Sudu BiH s nalogom da odmah donese odluku u skladu s odredbama Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Apelaciju u pogledu prava na pravično suđenje Ustavni sud je odbacio kao preuranjenu, s obzirom na to da Sud BiH još nije donio konačnu odluku o krivičnoj optužbi protiv Živka Budimira.

Sutkinja za prethodni postupak Suda BiH, odlučujući u ponovljenom postupku, a shodno današnjoj Odluci Ustavnog suda BiH, donijela je Rješenje kojim se odbija kao neosnovan prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora prema osumnjičenima – predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru, Petru Barišiću, Ivanu Jurčeviću, Saudu Kulosmanu i Hidajetu Haliloviću te se svi osumnjičeni odmah puštaju na slobodu.

Ovo je u petak navečer u izjavi za medije saopćila glasnogovornica Suda BiH Aida Delić – Volaš navodeći da je Ustavni sud BiH analizirao dokaze kojima se rukovodio Sud BiH kada je prvobitno odredio mjeru pritvora za osumnjičene i utvrdio je da nisu ispunjeni standardi koji su propisani odredbama člana 132. stav 1. Zakona o krivičnom postupku BiH, tačnije da nije ispunjena opća garancija protiv proizvoljnog hapšenja, javlja Fena. 

“Shodno tome, Ustavni sud BiH je u postupku preispitivanja naložio Sudu BiH da postupi na način kako je to propisano u uslovima kada ne postoji osnovana sumnja da je određeno lice počinilo krivično djelo koje mu se stavlja na teret”, pojasnila je Delić-Volaš, precizirajući  kako to u konkretnom slučaju podrazumijeva ukidanje mjere pritvora.

Stoga je Sud BiH, ne analizirajući posebne pritvorske razloge, donio Rješenje kojim se ukida mjera pritvora svim osumnjičenima u predmetu Budimir i drugi, te se oni puštaju na slobodu.

Moguće uložiti žalbu

Odgovarajući na novinarski upit u vezi sa daljnjim postupkom u ovom slučaju, glasnogovornica Suda BiH je kazala da protiv ovoga rješenja postoji pravni lijek te da je moguće uložiti žalbu Krivičnom vijeću Suda BiH u roku od tri dana od prijema pisanog otpravka rješenja.

Živko Budimir, predsjednik Federacije BiH, uhapšen je 26. aprila pod sumnjom da je primao mito da bi davao pomilovanja osuđenicima.

Po hapšenju mu je određen jednomjesečni pritvor, a u Sudu BiH je u četvrtak održano ročište na osnovu prijedloga Tužilaštva da pritvor bude produžen za još dva mjeseca.

Izvor: Al Jazeera i agencije