Spor u parlamentarnoj komisiji oko Budimira

Zaključci parlamentarne komisije zadužene da utvrde je li uhapšeni predsjednik Federacije BiH Živko Budimir dostojan obavljanja te funkcije, ne mogu se očekivati prije ponedjeljka.

Do tada bi Budimir trebao odgovoriti na pitanja Komisije. U međuvremenu, poziv na saslušanje, dobio je i glavni tajnik SDA, Amir Zukić.

Na pitanja komisije, Budimir bi trebao odgovoriti najkasnije do početka naredne sedmice.

Državni Sud u četvtrak bi trebao odlučiti ostaje li Budimir u pritvoru još dva mjeseca koliko je tražilo Tužilaštvo, ili izlazi van, javila je Nadina Maličbegović, reporterka Al Jazeere.

Dva člana ad hoc Komisije Predstavničkog doma  Parlamenta Federacije BiH, formirane da ispita da li je uhapšeni predsjednik FBiH Živko Budimir dostojan vršenja funkcije, napustili su u srijedu sjednicu te Komisije.

Sa sjednice su prije vremena izašli Željko Asić  iz Stranke pravde i povjerenja (SPP) i Irfan Ajanović  iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Nakon toga je Asić novinarima rekao da su on i Ajanović preglasani kod utvrđivanja dnevnog reda.

Sud BiH o produženju pritvora

Pred Sudom BiH u četvrtak poslijepodne će biti održano ročište na osnovu prijedloga Tužilaštva BiH za produženje pritvora za predsjednika FBiH Živka Budimira i još četiri lica uhapšena 26. aprila u okviru policijskih akcija “Patriot” i “Pravda”.

Predviđeno je da se Sudu obratiti i odbrana Budimira.

Tužilaštvo BiH je Budimiru i Petru Barišiću predložilo produženje mjere pritvora u trajanju od dva mjeseca.

Osim Budimira i Barišića, upućen je i prijedlog za produženje pritvora za Sauda Kulosmana, Ivana Jurčevića i Hidajeta Halilovića.

Ova lica osumnjičena su za organizirani kriminal, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, protivzakonito posredovanje, te davanje i primanje mita, dara ili drugih oblika koristi.
 

“Nisu se slagali s tim da Komisija danas donese zaključke prije nego njeni članovi saslušaju samog Budimira”, kazao je Željko Asić, a prenosi Fena.

Prema njegovom mišljenju, Komisija je ipak stavila na dnevni red donošenje zaključaka, jer želi zaključiti da je Budimir nedostojan vršenja funkcije, iako ga nije saslušala.

Asić: Politička pozadina slučaja

Sjednici Komisije prisustvovao je i Budimirov advokat Ragib Hadžić.

Iz Suda Bosne i Hercegovine je Komisiji stigao odgovor na ranije upućeni dopis da njeni članovi mogu sasušati Budimira posredstvom njegovog opunomoćenika.

Međutim, Željko Asić ističe da Budimira treba saslušati lično, makar i pismenim putem, zbog teških optužbi koje mu se stavljaju na teret.

On je ponovio ranije izrečenu tvrdnju da je Budimir nevin, a da je pozadina ovog slučaja rekonstrukcija vlasti u FBiH.

Budimira  je uhapšen 26. aprila, a osumnjičen je za primanje mita i kršenje Zakona o pomilovanju.

Sud BiH odredio je 28. aprila jednomjesečni pritvor Budimiru, koji je prevezen u zatvor u Mostaru.

Uoči sjednice, član Komisije Mahmut Alagić rekao je za Srnu da njeni članovi žele saslušati Budimira kako bi saznali njegov stav.

“Razmotrit ćemo dokumentaciju i iskaze koje su nam dali potpredsjednici FBiH Svetozar Pudarić i Mirsad Kebo, te federalni ministar pravde Zoran Mikulić. Tačno je da smo Sudu BiH poslali dopis sa zahtjevom da obavimo parlamentarno saslušanje predsjednika FBiH Živka Budimira, s obzirom na to da je riječ o licu koje je lišeno slobode”, rekao je Alagić, prenosi Srna.

Alagić smatra da će, ukoliko ne bude moguće obaviti parlamentarno saslušanje Budimira, s obzirom na to da je riječ o osobi koja je u pritvoru, biti obavljen razgovor sa nekim od pomoćnika predsjednika FBiH, koji bi mogao iznijeti neke činjenice na okolnosti koje ova ad hoc komisija utvrđuje.

Vanredna sjednica

Predstavnički dom Parlamenta FBiH počeo je 8. maja vanrednu sjednicu o situaciji u FBiH nastaloj nakon hapšenja  Budimira.

Alagić je rekao da Komisija ne može uzimati iskaze od opunomoćenika, “jer to nisu lica koje je imenovao Parlament FBiH, kao što su potpredsjednici, ministar pravde, pa i sam predsjednik”, prenosi Srna.

Ad hoc komisija Parlamenta FBiH trebala bi sačiniti izvještaj koji će podnijeti Predstavničkom domu i time omogućiti nastavak vanredne sjednice ovog doma započete 8. maja o hapšenju predsjednka FBiH Budimira.

Izvor: Al Jazeera i agencije