TI: Rafinerija u Brodu može naštetiti RS-u

Rafinerija nafte u Brodu trenutno prerađuje 1,2  miliona tona sirove nafte godišnje. No, često je na meti kritika. Prije svega zbog zagađivanja vazduha i prisutnosti sumpora. Međutim, zabrinjavaju i gubici i dugovanja ove kompanije.

Jedna od najuspješnijih privatizacija. Tako vlasti RS-a i danas opisuju Rafineriju nafte u Brodu. Rusi su je kupili 2007. Proizvodnja je počela godinu kasnije, nakon remonta ratom oštećenih postrojenja.

„Apsolutno se potvrđuje da je izbor Zarubežnjefta za našeg partnera najbolji poslovni potez, koji je mogla da povuče Vlada RS-a“, govorio je Milorad Dodik 2008. godine.

Velika zaduženost

Tada je kritikovan proces privatizacije direktnom pogodbom. Sada pritužbe stižu i zbog zagađenja.

 U Rafineriji ističu da  rade na tome da zagađenje svedu na minimum.

U laboratorijama, inženjeri su angažovani  u 4 smjene.

Osim problema zbog zagađenja okoline, stalno su prisutni gubici i dugovi. Rafinerija je 2012. godinu završila sa gubitkom od preko 25 miliona eura. U prva tri mjeseca ove godine, taj trend se nastavlja i gubici iznose 6 miliona eura. Pritom, akumulirani gubitak dostigao je blizu 230 miliona eura.

Neto zaduženost preduzeća je 10 puta veća od osnovnog kapitala. Kredite vraćaju i matičnoj firmi Zarubežnjeftu.

„Rukovodstvo Rafinerije najavljuje nastavak ulaganja u postrojenja. Dosad su, kažu, uložili 130 miliona eura. U toku je racionalizacija poslovanja i nova sistematizacija radnih mjesta. Utvrđeno je da blizu 1.500 radnika  tehnološki višak. Međutim, rukovodstvo Rafinerije garantuje da neće biti masovnih otpuštanja i da će svi, koji budu proglašeni tehnološkim viškom, dobiti otpremnine“, javlja reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Radnici ne žele pred kamere. Predsjednik Sindikata zbog obaveza takođe nije mogao da razgovara sa nama.

U Rafineriji kažu da su očekivali gubitke u prvih 5 godina nakon privatizacije.

„Možemo iskreno da kažemo da bi on bio znatno manji da se Zarubežnjeft odlučio da u prvim godinama ne pokreće proizvodnju, nego da radi prvo remont postrojenja, pa onda pokretanje proizvodnje“, navodi Radomir Vidaković, Optima grupa.

Za Transparency International mnogo toga je sporno. Od privatizacije i vlasničke strukture, do samih gubitaka. Prema zvaničnim podacima, 75 odsto Rafinerije u vlasništvu je Zarubežnjefta, ali detalji o ostalim vlasnicima nisu poznati.

Upitna namjera

„Iz onoga što vidimo posljednjih godina, iz gubitaka, zapravo vidimo da je i namjera ruskog vlasnika upitna. Jer, ukoliko na ovakav način planira da posluje, jasno je da može nanijeti ogromne štete Republici Srpskoj, koja je praktično na neodređeno vrijeme odgodila naplatu svih potraživanja prema državi“, govori Srđan Blagovčanin, TIBiH.

Rafinerija u međuvremenu smanjenje troškova očekuje i zbog pogona za pakovanje bitumena koji je tražen na svjetskom tržištu. Paketi su spremni za izvoz u Afriku. A, počeli su i sa preradom sumpora u granule kao industrijske sirovine.

Izvor: Al Jazeera