Rijeka: 20 godina bez političkih promjena

Pet dana dijeli hrvatske građane do održavanja lokalnih izbora. U Rijeci, za 35 mjesta u gradskom parlamentu, takmiči se devet lista. U trku za gradonačelnika – na drugim neposrednim izborima ulazi šest kandidata. Ivana Brkić donosi priču o gradu, gdje su iste političke opcije na vlasti od prvih lokalnih izbora u Hrvatskoj, održanih 1993.  godine.

Dvije dizalice posljednja su investicija na riječkom lučkom području. Vrijedne su pet miliona eura. Plan je ulagati i dalje.

Rijeka bi, prema viziji vlade, do kraja desetljeća trebala imati svjetsku luku i savremenu željezničku vezu prema Mađarskoj.

Svi na istoj strani

Vedran Devčić lukom upravlja deset mjeseci. I kaže – lakše je raditi, jer su svi na istoj strani. U gradu, županiji i na državnom nivou – najjača stranka je SDP.

 „Riječani su vidjeli mnoge promjene u vlastitim životima i u gradu. No promjena nije bilo na političkoj sceni. Posljednjih 20-ak godina Rijekom vlada socijaldekoratska partija, a posljednih 13 na vlasti je ista osoba – Vojko Obersnel”, javlja iz Rijeke reporterka Al Jazeere Ivana Brkić.

I krenuo je po peti mandat. Na čelu je sedmeročlane koalicije stranaka. Po struci magistar znanosti.

Predrag Šustar kandidat je Hrvatskih laburista. Biolog je i filozof; dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Nikola Ivaniš, treći po anketama doktor je medicine. I predsjednik Primorsko-goranskog saveza.

U Rijeci su iznenađenja rijetkost, kaže kolumnistica riječkog dnevnog lista Tihana Tomičić. Prema posljednjim anketama, pobjeda sadašnjeg gradonačelnika u prvom krugu ovisi o jedan do dva postotna poena.

“Iznenađenje će u Rijeci, na političkoj sceni biti teško. Ovaj grad ima tu tradiciju antifašističku. To je baza SDP-a i to je činjenica”, govori Tihana Tomičić, kolumnistica Novog lista.

No, baza s budžetom, koji se, kaže Tomičić sve slabije puni, iznosi više od 100 miliona eura. Vladajućima ne ide u prilog ni statistika o nezaposlenima. Svaki deveti stanovnik je na berzi rada.

 „Rijeka je danas u jednoj stagnaciji, nismo baš oduševljeni sa standardom koji danas imamo. Iz Rijeke je otišlo 16 tisuća stanovnika prema posljednjem popisu. 40 tisuća radnih mjesta je kroz desetak godina nestalo”, navod Tomičić.

Nestat će još nekoliko stotina, nakon vjerovatne privatizacije riječkog brodogradilišta Treći maj.

Knjiga narudžbi ovdje je trenutačno prazna, pa strojevi češće ne rade, nego rade.

Moderni studentski kampus

Druga je slika na riječkom sveučilištu. Ovaj grad ima jedan od najmodernijih studentskih kampusa u državi. To je, čini se, nešto što Riječani cijene.

 „Mladima posvetiti više pažnje. Zapošljavanje, odgoj i da svoje slobodno vrijeme mogu utrošiti na pametne stvari”, poručuje Boris Salamun, stanovnik Rijeke.

 „Što očekujete za Rijeku i sebe? Da nastavi kako je počela – europski, ljudski i ovo je ugodan grad – svi koji dođu to kažu i to je to”, govori Marija, stanovnica Rijeke.

Do nedjeljnih lokalnih izbora vremena je još malo. Građani biraju. I odlučuju – žele li promjene ili isti politički brod, usidren u ovoj luci u naredne četiri godine.

Izvor: Al Jazeera