CG provjerila 21 osobu u vezi sa Kelmendijem

Konjević rekao da Kelmendi ne posjeduje crnogorsko državljanstvo (mup.gov.me)

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević izjavio je da je crnogorska policija 24. aprila ove godine poslala kolegama u BiH operativne podatke o 21 osobi, koje su povezane sa uhapšenim, kako je rekao, kontroverznim biznismenom Naserom Kelmendijem.

On nije želio otkriti imena osoba čiju su provjeru tražile vlasti u BiH, prenosi  Onasa.

Dodao je da crnogorska policija nije bila uključena u regionalnu akciju Keljmendijevog hapšenja na Kosovu i da nakon hapšenja od susjednih zemalja nije stizao zahtjev Crnoj Gori da se uključi u slučaj.

Konjević je, na sjednici parlamentarnog Odbora za bezbjednost i odbranu Crne Gore, rekao da Kelmendi ne posjeduje crnogorsko državljanstvo.

“Ne znam da li je imao ličnu kartu prilikom glasanja na referendumu 2006. godine. To bih morao da proverim”, kazao je.

On je dodao i da popisivanje imovine Kelmendija, koji ima stanove i druge nekretnine u Podgorici i Ulcinju, nije u nadležnosti MUP-a.

Dokumentacija iz BiH

Pošto je EULEX-ov sudija u Osnovnom sudu u Prištini Kelmendiju odredio jednomesečni pritvor, očekuje se da Bosna i Hercegovina dostavi određenu dokumentaciju, kazao je advokat Osman Cucović.

“BiH će dostaviti određenu dokumentaciju EULEX-u na osnovu koje se vodi istraga u toj zemlji, a očekuje se da će ti dokumenti u kratkom roku stići na Kosovu”, rekao je Kelmendijev advokat.

On je podsjetio da je pritvor zatražio EULEX-ov tužilac iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova i da je istraga otvorena na osnovu odluke tužioca EULEX-a zbog krivičnih djela počinjenih u BiH.

Kosovska policija je u Prištini 5. maja uhapsila Nasera Kelmendija za kojim je Sud BiH u septembru prošle godine raspisao međunarodnu poternicu, jer je bio nedostupan pravosudnim organima tokom akcije “Lutka”.

Kelmendi je pod istragom u BiH, pored ostalog, i zbog organiziranog kriminala, pokušaja ubistva, kao i zbog trgovine drogom.

Izvor: Agencije