Milanović u Stocu počeo posjetu BiH

Milanović je BiH prvi put posjetio krajem februara 2012. godine kada je poručio da je strateški interes Hrvatske ulazak BiH u Evropsku uniju (EPA)

Premijer Zoran Milanović stigao je u Stolac na početku dvodnevne posjete Bosni i Hercegovini tokom koje će obići nekoliko općina s hrvatskom većinom i sudjelovati na otvaranju 16. Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru.

Premijera s izaslanstvom su u Stocu dočekali ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Denis Lasić i načelnik općine Stolac Stjepan Milanović.

Na sastanku u Stocu sudjeluju i predstavnici općine Ravno.

Milanović će u ponedjeljak razgovarati i s vodećim ljudima Čapljine te obići Ošanić, nekada glavni grad heleniziranog ilirskog plemena Daorsa i Radimlje, najpoznatiju nekropolu stećaka u Hercegovini.

Program posjeta uključuje i Međugorje, gdje će se predsjednik hrvatske Vlade sastati s dužnosnicima općina Ljubuški i Čitluk i posjetiti župni ured Sv. Jakova apostola, navodi se u vladinom saopćenju.

Za utorak je u Mostaru najavljen susret s msgr. Ratkom Perićem, biskupom mostarsko-duvanjskim, kao i obraćanje premijera Milanovića na otvaranju 16. Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2013.

Milanović je BiH prvi put posjetio krajem februara 2012. godine kada je poručio da je strateški interes Hrvatske ulazak BiH u Evropsku uniju, među ostalim i zbog 440.000 Hrvata koji su konstitutivni narod u toj zemlji.

‘Fer odnos’

Dodao je tada kako se ne želi potcjenjivački odnositi prema onome što je radila prethodna hrvatska vlada ulažući u neke ustanove Hrvata u Mostaru.

“Ako je netko gotovo inzistirao da bosanskohercegovački Hrvati vide BiH kao svoju domovinu i matičnu državu, onda smo to mi, a sada ćemo tražiti puteve da se za Hrvate u BiH nađe nešto što je fer odnos, fer aranžman i što neće biti samo formalno zakonito nego i što će odražavati duh zakona”, izjavio je Milanović, dodajući kako Hrvati u BiH mogu biti spona prema Europskoj uniji.

Istakao je kako BiH mora postati uređenom državom jer ni Hrvatska ne može profitirati od nestabilnog susjeda.

Izvor: Agencije