Požar kod Priboja se proširio

Vatra se munjevito širi ka jednom mnogo većem kompleksu od 300 hektara šume (Tanjug)

Požar u regiji Crnog vrha u opštini Priboj se proširio i zahvatio skoro 150 hektara niskog rastinja i četinarske šume u teško pristupačnom terenu kanjona Uvac, a prijeti da zahvati još blizu 300 hektara četinara, saopćeno je u utorak iz MUP-a.

Požar je izbio 21. aprila, a njegovo gašenje, pored nepristupačnosti terena, otežava i jak vjetar promjenljivog pravca, podsjeća agencija Tanjug.

Za sprečavanje širenja požara koriste se prirodne prepreke i radi se na izradi prosjeka na pojedinim mjestima, a, prema posljednjim informacijama, nema ugroženih objekata.

Ugašeni požari

Tokom prethodnog dana je, kako je saopćeno, ugašeno nekoliko požara – u Kliku u opštini Prijepolje i u Jarmovcu u opštini Priboj, ali vatrogasno-spasilačke ekipe iz preventivnih razloga redovno obilaze teren koji je bio zahvaćen požarom.

Također su ugašeni i požari na teritoriji općine Lebane, u mjestu Slišane, gdje je požarom bilo zahvaćeno nisko rastinje na površini oko 50 hektara i dio hrastove šume, i u općini Kuršumlija, selo Sekirača, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje i suho lišće na površini 30 hektara.

Na gašenju požara trenutno su angažirana 94 vatrogasaca-spasioca iz Prijepolja, Novog Pazara, Užica, Čačka, Kragujevca, Kraljeva, Valjevo, Šapca i Niša sa 20 vatrogasnih vozila, kao i dva helikoptera Helikopterske jedinice MUP-a, koji su počeli sa gašenjem požara iz zraka oko osam sati u utorak i do sada su imali po četiri naleta.

U aktivnostima učestvuje i 15 radnika šumskog gazdinstva Prijepolje JP “Srbijašume” sa mehanizacijom i terenskim vozilima, a pripadnici operativnog tima Sektora za vanredne situacije prate razvoj situacije na terenu.

Nagle promjene

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić rekao je za RTS da požar na području opštine Priboj još nije pod kontrolom i dodao da na njegovom gašenju radi 120 vatrogasaca i šumara, te da su uključeni i helikopteri.

“U toku noći se radilo na izradi pripremnih terena za gašenje koje će uslediti u toku dana. Danas imamo već više od 120 vatrogasaca, kao i šumara, a helikopteri su u toku noći bili tamo i već su krenuli sa gašenjem”, rekao je Marić.

On je podsjetio da je u toku prijepodneva u ponedjeljak požar bio opkoljen, ali da je onda došlo do nagle promjene vjetra, te da se vatra počela munjevito širiti ka jednom mnogo većem kompleksu od 300 hektara šume.

“Vetar i nepristupačan teren najviše otežavaju gašenje požara. Kanjon Uvca je takav i to se svake godine ponavlja, jer ne mogu ljudi da priđu, a kamoli da se nešto direktno uradi”, rekao je Marić i dodao da je do požara najvjerovatnije došlo nepažnjom.

Kada su u pitanju izletnici i paljenje vatre, Marić je rekao da je dogovoreno da na Adi Ciganliji budu prisutni pripadnici Komunalne policije, Sektora za vanredne situacije, cisterne za vodu, odnosno sve ono što je neophodno da sve prođe kako treba.

On je naveo i to da bi bilo dobro da se takva dobra praksa proširi i na teritorij cijele Srbije.

Izvor: Agencije