Opasnost od poplava još nije prošla

Poplave i dalje prijete Hrvatskoj. Vodeni talas je u utorak prošao kroz Zagreb i Karlovac, dok je tokom noći stigao do Siska, gdje su na snazi vanredne mjere odbrane od poplava.

Većih problema nema, a poplavljeni su tek neki dijelovi sisačkog predgrađa, javlja novinar Al Jazeere Ivan Čorkalo i ističe kako opasnost još nije prošla.

Sisačko predgrađe Žabno djelomično je pod vodom koja se izlila iz rijeke Odre u srijedu ujutro. Mještanina Marijana Jurlekovića, kojem je voda stigla do kućnog praga, zabrinjava što vodostaj raste.

„Voda je do kućnog praga, vodostaj je visok, tereni su takvi da kanali ne mogu sve preuzeti. Kupa raste, Sava raste, Odra raste. Možete samo čizme na noge i prepustit se vremenu, dok se voda ne povuče“, govori Jurleković.

Pune ruke posla imaju i vatrogasci.

„Četiri dana smo na terenu. Posla ima dosta, evo sad već žurimo na drugu intervenciju. Najčešće su ispumpavanja i spašavamo da voda ne uđe ljudima u kuće“, kazao je dobrovoljni vatrogasac Josip Uzelac.

Ekipa Al Jazeere prisustvovala je njihovoj akciji u naselju Staro Pračno, gdje su stigli na intervenciju u kući Damira Gecana.

„Bio bi poplavljen da nisu došli vatrogasci, voda je bila do temelja. Već četiri puta su ispumpavali, po četiri-pet sati“, navodi Gecan.

Preventivne mjere

Na području Siska na snazi su vanredne mjere odbrane od poplave. Postavljeno je oko 50.000 vreća pijeska za zečje nasipe. Vodoprivreda preventivno prazni šahtove.


Pero Pavlović o vodenom talasu u Hercegovini

„Ispumpavamo sabirne šahtove u koje se skuplja sva voda, inače bi došlo do plavljenja ovih ulica. Sve bi bilo pod vodom“, rekao je Vladimir Bujanec iz Vodoprivrede Sisak.

Posla će biti i idućih nekoliko dana, jer vodostaj Kupe i dalje raste. Najkritičnije je na jednom dijelu nasipa za koji se strahuje da bi u slučaju daljnjeg porasta vodostaja mogao popustiti.

„U ovim prigradskim naseljima sigurno bi desetine kuća bilo ugroženo u slučaju prelijevanja i pucanja starog kupskog nasipa“, rekao je voditelj Centra za obranu od poplava Zoran Đuroković.

„Uglavnom imamo još neku rezervu od pola metra imamo rješenja koja smo napravili, ne očekujemo porast veći od 20 centimetara, ali s vodostajima uvijek treba biti oprezan.“

Oprez je na snazi do daljnjeg jer iskustva Centra za obranu od poplava pokazuju da su puknuća nasipa najčešća tek nakon prolaska vrhunca vodenog vala.

Izvor: Al Jazeera