Kacin: Prihvatiti realnost o Kosovu

Kacin vjeruje da je realno da Srbija do kraja godine otvori pregovore sa EU-om (Tanjug)

Jelko Kacin, izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, ocijenio je da je došlo vrijeme da Srbi sa sjevera Kosova prihvate realnost i daju svoj dio podrške jačanju srpske zajednice na Kosovu.

Kacin je u intervjuu za agenciju Tanjug rekao da su Srbi sa sjevera Kosova uvijek bili u funkciji domaće politike i da Srbija sada treba da izbalansira svoj odnos i prema njima i prema onima južno od Ibra.

“Srbi se još dijele na one na sjeveru, bliže Beogradu, i one južno od Ibra koji su ‘nepodobni’. Ta samoizolacija, koja je dugo bila primjenjivana na sjeveru Kosova, donosi velike poteškoće i posljedice”, rekao je Kacin.

Ističući da je Srbima u enklavama bilo daleko teže nego onima na sjeveru, on je rekao da je “došao trenutak da Beograd prizna i Srbe južno od Ibra”, jer je samo na taj način moguće ojačati srpsku zajednicu na Kosovu.

Dvodnevni sastanak timova Beograda i Prištine završen je u petak u Briselu bez dogovora o planu za provođenje sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, dok su isti dan poslanici Skupštine Srbije usvojili izvještaj Vlade u okviru kojeg se nalazi i sporazum postignut u Briselu.

Pregovori sa EU-om

Kacin vjeruje da je realno da Srbija do kraja godine otvori pregovore sa Evropskom unijom. On je ukazao da je u međuvremenu potrebno postići napredak u oblastima vladavine prava, borbe protiv korupcije i kriminala i zaštite ljudskih i manjinskih prava.

Bez obzira što je briselski dogovor u žiži interesovanja, to ne smije biti izgovor da se na tom polju ne postigne što više do juna, kada je sazvan sastanak šefova država ili vlada EU-a, ističe Kacin.

Upitan zašto je važno da pregovori budu otvoreni upravo ovim poglavljima, Kacin kaže da je EU na hrvatskom primjeru naučila da odugovlačenje sa tim poglavljima sužava manevarski prostor i da nema vremena da ojačaju institucije i da se reforme i u praksi primjene.

Prema njegovim riječima, ovih dana iz Srbije dolazi poruka o tome da se “prelama sa prošlošću i da se stvara regionalna stabilnost za budućnost”.

“Sve to što se sada dešava poslije 10. kruga dijaloga, rasprava u Skupštini, jeste ta poruka koja privlači pažnju cijelog svijeta i daje sasvim drugu kalkulaciju i pogled na investicije u Srbiji”, ističe Kacin.

“Ako neko investira u Srbiju, to nije investicija za tih osam miliona ljudi već u potencijale stabilne i pomirene regije”, rekao je on.

Pitanje Vojvodine

Povodom nedavnih previranja u Vojvodini u vezi sa Prijedlogom deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava, Kacin kaže: “Ovo što se dešavalo posljednjih sedmica je stranputica Srbije i to treba zaustaviti. O budućem statusu Vojvodine nije moguće raspravljati na ulici, to treba institucionalizirati. Neke reakcije, posebno centralnih vlasti, bile su pretjerane, u funkciji nekih drugih političkih potreba pojedinih stranaka.”

Vojvodina je odavno talac ili kolateralna šteta odlaska Kosova iz Srbije… Ne treba izmišljati neprijatelje tamo gdje ih nema”, dodao je.

Podsjećajući na primjer rodne Slovenije koja nije imala regije i zato ostala bez milijarde eura sredstava, on je ukazao da se treba okrenuti budućnosti i regionalizaciji Srbije, jer bez toga neće biti moguće aktivirati brojna sredstva i fondove EU-a.

Izvor: Agencije