BiH: 15.000 novih stanova nema ko da kupi

Investitori kupce pokušali privući manjim stanovima (Arhiva)
Investitori kupce pokušali privući manjim stanovima (Arhiva)

Između 14.000 i 15.000 završenih stanova u Bosni i Hercegovini je prazno, jer nema ko da ih kupi, javlja u utorak banjalučki dnevni list Nezavisne novine.

Ovu informaciju su potvrdili iz Asocijacije građevinarstva i industrije građevinskih materijala BiH, u kojoj kažu da se stambene jedinice u toj zemlji još grade, ali ne u onoj količini kao prije dolaska krize.

“Ostaje nejasno kome će ti stambeni objekti biti prodati, kad imamo 14.000 do 15.000 neprodatih”, kažu u ovoj asocijaciji.

Davno sagrađeni

Šaban Kadirić, predsjednik Sindikata građevinarstva BiH je, također, potvrdio da je u gotovo svakom gradu primjetno da je velik broj neprodatih stanova.

“Neprodatih stanova imate i u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Banjaluci, Mostaru i tako dalje”, naglašava Kadirić.

Pritom dodaje da je cijena stambenog prostora pala između 10 i 15 posto, ali uprkos tome kupaca nema.

“Kupovna moć je na takvom nivou da ljudi ne mogu da kupuju stanove. Opća ekonomska situacija je teška i građani nemaju mogućnost da izdvoje novac ni da se prehrane, a tu su i ostali troškovi, poput liječenja i slično. Kako u takvoj atmosferi kupiti i stan”, pita Kadirić.

Pesimističnim podacima raspolažu i u Sindikatu građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti RS-a, gdje, također, ocjenjuju da brojni stanovi još čekaju svoje stanare.

“Na tržištu je dosta stanova koji su davno sagrađeni, ali ih prodavci nemaju kome prodati, pošto nema potražnje”, ističu u Sindikatu građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti RS-a.

Banjalučanka Jelena S. i njen muž godinama traže stan u svom gradu, ali ne uspijevaju pronaći rješenje. Ovaj mladi bračni par ima izvore prihoda, ali ne i sigurnost.

“Oboje radimo i mogli bismo već sutra da se kreditno zadužimo i na taj način riješimo svoje stambeno pitanje. Ali, kako je sve u ovoj zemlji ‘od danas do sutra’, nikada ne znate da li ćete ostati bez posla. Zbog toga ne smijemo rizikovati”, žali se ova Banjalučanka.

Manji stanovi 

Investitori pokušavaju kupce privući manjim stanovima, ali im ni to rješenje nije donijelo procvat poslovanja.

Prosječan stan izgrađen prošle godine imao je površinu 50,48 metara kvadratnih, a samo četiri godine ranije građene su stambene jedinice koje su bile komfornije za više od pet kvadrata.

Manja kvadratura, u kombinaciji sa krizom, snizila je i cijene, ali nije povećala prodaju stanova.

Izvor: Agencije


Povezane

Ekonomska kriza u Hrvatskoj uticala je i na tržište nekretnina. Građevinski bum od prije nekoliko godina, završio je sa blizu 20 hiljada neprodatih stanova. Država zato ponovo pokreće model – podsticane stanogradnje – kojom – uz povoljnije cijene i niže kamate, gradi nove, ali i podstiče prodaju stanova koji su već izgrađeni. Martina Kiseljak objašnjava. 

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO