Vodeni val i dalje prijeti Hrvatskoj i BiH

Vodeni val i dalje prijeti Hrvatskoj, no vodostaji su u ponedjeljak ipak u blagom opadanju.

Za razliku od nedjelje, kada je najkritičnija situacija bila u okolini Zagreba i u Zagrebačkoj županiji, u ponedjeljak su najugroženija područja u sjevernom dijelu zemlje prema granici s Mađarskom.

Širom centralne Hrvatske zatvorene su brojne saobraćajnice, a dodatne probleme uzrokuju i brojni odroni zemlje. Na području Varaždinske županije najugroženija je opština Martijanec.

U utorak najteže u okolini Siska

Reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo javi je iz Hrastovljana kraj Varaždina da je tokom poplava u nedjelju poplavljeno dvadesetak kuća u tom mjestu.

“Situacija se malo smirila, voda se počela odlijevati zahvaljujući odvodnim kanalima koji su prokopani uz prometnice”, javio je Čorkalo.

Vatrogasci su se cijelu noć ispumpavali vodu iz dvorišta, te evakuirali stoku.

Do kraja sedmice u Hrvatskoj je najavljeno promjenjljivo vrijeme uz kišu koja bi stvorila još veće probleme. U utorak se očekuje da će najugroženija biti okolina Siska, kažu u Hrvatskim vodama.

U Bosni i Hercegovini, zbog većih kišnih padavina i topljenja snijega na planinama, na području sarajevske općine Ilidža došlo je do znatnog povećanja nivoa rijeka.

Rijeka Bosna se izlila iz korita na lokalitetu Sastavaka i u naselju Osijek, te se na određenim mjestima približila kućama.

Poplave su zaprijetile poljoprivrednim dobrima, ali i stambenim objektima. Ekipe službe civilne zaštite su na terenu.

Stanovništvu ugroženih područja preporučuje se da materijalna dobra prenesu na spratove i poduzmu preventivne mjere kako bi se zaštitili.

U slučaju potrebe za evakuacijom, građani se mogu obratiti dežurnim ekipama na terenu.

Poplave prijete u donjem toku Neretve

U Mostaru, koji je bio poplavljen u nedjelju, stanje se smirilo u ponedjeljak. No, poplave i dalje prijete u donjem toku Neretve.

Iz hidroakumulacija se ispušta voda kako bi se spriječile veće štete narednih dana jer prognoze i dalje predviđaju kišu.

Problem u Mostaru pravi i star i nedovoljan odvodni sistem. Cijelu situaciju nadležni u gradskoj upravi ili ne žele komentirati, ili slave praznik.

Sunce se probilo kroz oblake, a kišnica povukla s mostarskih cesta. No, izlila se rijeka Radobolja i to na ulazu u Stari grad.
Vlasnici objekata poplavu su spriječili otvaranjem šahtova. Turistima je to dodatna atrakcija, ali i opasnost, javlja iz Mostara reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

“Navikli smo na poplave u Charlstonu. No, razlika je u tome što bismo označili ove rupe. Umalo sam upao u ovu, žena me spasila”, kaže američki turista Mike Bunting.

U Starom gradu kažu kako su morali otvoriti odvode da bi spasili kuće i objekte, jer ih nijedna gradska služba nije obišla.

“Sve su ovo dečki radili, zagrađivali daskama. Sve su to oni radili. Čitav poso su oni odradili. Nije vam nitko dolazio da ovo malo pogleda”, kaže mještanka Envera Čevro.

Žalbe na gradsku upravu

Vlasnik pansiona Zoran Botić zabrinuto promatra nabujalu Radobolju.

Prije dvije godine objekt je potpuno poplavio. Sam je sanirao štetu i uložio u zaštitu. No, poplave uvijek prijete.

” Trebao bi neko nešto uraditi da se to riješi. Ne mogu ljudi privatno, svi sami rješavati probleme grada. Plaćamo komunalne takse, za oborinske vode, za neke gluposti, nemamo nikakvog povrata”, kaže Botić.

Osim Radobolje tu je i Neretva koja, također, raste.

“Sunce je obradovalo Mostarce, no oči su i dalje uprte u Neretvu. Ona trenutno ne predstavlja veliki problem, no mogla bi zaprijetiti ako se razina rijeke poveća za dodatnih metar i pol”, javio je Pavković.

Vodostaj je u porastu, ali laganom. Iz akumulacija se ispuštaju veće količine vode kako bi se stvorio prostor za prihvat nove.

Opasnost bi mogla zaprijetiti već u utorak, jer je nebesko plavetnilo, prema prognozama, tek predah između kiša.

Izvor: Al Jazeera