Počela turistička sezona u Hrvatskoj

Uskršnji praznici u Hrvatskoj označavaju i početak turističke sezone. Iako je ove godine Uskrs rano, a i vremenske prilike su nepovoljne, turistički radnici su zadovoljni postignutim rezultatima.

U Primorsko-Goranskoj županiji, u kojoj tradicionalno Uskrs provode Austrijanci, Italijani i Slovenci, bilo je blizu 10.000 gostiju. I mjerodavni ministar vjeruje kako je ovo uvod u uspješnu turističku sezonu.

Marija Selaković je austrijska Hrvatica, odnosno hrvatska Austrijanka. Već 10 godina blagdane, ali i ljetne praznike, provodi u Opatiji.

Kafa na terasi s pogledom na Kvarner za nju je neprocjenjiva, pa joj loše vrijeme nije pokvarilo blagdane.

“Bez obzira na vrijeme, to ništa ne mijenja ljepotu Opatije i šarm i tu karizmu koje ovo mjesto ima”, kaže Selaković.

Porast broja turista

“Star je grad, vidi se nekadašnja monarhija, ali sve su zgrade uređene, hoteli su lijepi, a ljudi ljubazni”, kaže Alojz, turista iz Austrije, koji je u Opatiji prvi put, ali će se, kaže, vratiti.

Vlado iz Slovenije kaže da mu se Opatija dopada – “sve nešto staro, ali prijatno za odmor. Nek’ nije sve ultramoderno, to nam se previše ne sviđa”.

Patricia iz Italije kaže: “Dolazimo već 10 godina, ali ovo je prvi put da je tri dana padala kiša! Nema života za nas. Volimo sunce, ali Opatija je prekrasna!”

“Gužva na opatijskoj šetnici Lungo mare svjedoči da je počela turistička sezona. Uskrsne blagdane ovdje je provelo blizu tri tisuće gostiju što je gotovo 10 posto više nego lani. Turistički radnici uvjereni su da je pred njima još jedna uspješna sezona, ipak priznaju – prošlogodišnje brojke bit će teško prestići”, javila je iz Opatije reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak.

Prošle sezone bilo je 12,3 miliona dolazaka i 70,3 miliona noćenja u prvih devet mjeseci, što je blizu pet posto više nego sezonu ranije. Ostvaren je prihod od 6,27 milijardi eura, što je udio u bruto društvenom proizvodu od 18,9 posto.

Ministar turizma Darko Lorencin poručuje da će  broj gostiju vjerovatno ostati približno isti, ali Hrvatska bi od turizma mogla zaraditi i malo više.

“Želje koje imamo je da zadržimo ukupan fizički promet na razini prošle godine, a da prihodi budu, obzirom na bolju pripremljenost proizvoda i bolju uigranost javnog i privatnog sektora, lagani rast prihoda od jedan do tri posto”, kaže Lorencin.

Nužne su investicije, jer sunce i more odavno nisu dovoljni. Privatni i javni sektor ove godine planiraju investicije u turizmu u vrijednosti blizu 300 miliona eura.

Sadržaji za cijelu godinu

Opatija je jedna od destinacija u kojoj vrhunski hoteli, kongresni turizam i produženje sezone nisu samo plan.

“Već je klišej reći da more i sunce nisu motiv dolazaka, i nisu, naravno. Tako da se mi trudimo stvarati događaje, manifestacije, koje bi trebale postati motivom dolaska u destinaciju i to 365 dana u godini. Jer je naš strateški cilj da budemo destinacija koja radi cijelu godinu”, kaže Suzi Petričić iz Turističke zajednice Opatije.

Ipak, većina gostiju danas je završila trodnevni boravak u Hrvatskoj.

Sretan put kući želi im recepcioner, a turistički radnici nadaju da će se većina turista vratiti i na ljeto.

Izvor: Al Jazeera