Ashton: Dogovor u Briselu nadohvat ruke

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton izrazila je u ponedjeljak navečer, uoči osmog kruga pregovora izmeđa Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa, uvjerenost da je dogovor između dviju strana “nadohvat ruke, iako neće biti lako”.

“Vjerujem da oni koji će sutra doći, to čine u duhu pronalaženja rješenja u najboljem interesu naroda koje predstavljaju i za bolju budućnost za sve njih. Ne smijemo propustiti ovu priliku”, ističe Ashton.

U zgradi Predsjedništva Srbije u Beogradu u ponedjeljak je održan sastanak državnog vrha posvećen razgovorima o Kosovu, uoči osme runde pregovora u Briselu, koja počinje u utorak.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić, potpredsjednik Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić i šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

Nikolić je u pauzi sastanka državnog vrha Srbije pred osmu rundu pregovora sa Prištinom u Briselu potvrdio da će razgovorima prisustvovati i prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

On je istakao da je delegacija Srbije u svemu jedinstvena, “posebno u tome da ne ide ispod minimuma uslova koji su sadržani u rezoluciji Parlamenta Srbije”.

‘Nećemo odustati od uslova’

“Mi ne šaljemo delegaciju da ultimativno provodi Ustav i zakone Srbije, ali ne šaljemo je ni po bilo šta. Naši uslovi se znaju od ranije i od njih nećemo odustati”, rekao je Nikolić.

Predsjednik Srbije je također rekao: “Ne zahtevamo idealno, ne odbijamo ništa unapred, ali to što želi administracija Prištine nikada neće biti moguće.” 

Nikolić je rekao da što prije treba uspostaviti zajednicu srpskih opština na sjeveru Kosova koja je u skadu sa Rezolucoijom 1244, javio je iz Beograda reporter Al Jazeere Đorđe Kostić

Tanjug javlja da je sastanak državnog vrha Srbije nastavljen i nakon obraćanja Nikolića novinarima, te da se na sastanku utvrđuje sastav delegacije i “minimum zahtjeva Srbije”. 

“Srbija insistira da zajednica srpskih opština ima svoje pravosuđe i policiju, ali isto tako i da sporazumom bude regulisano da vojska takozvanog Kosova, koja će najverovatnije biti formirana do kraja leta, nikada neće ući u srpske opštine”, rekao je Nikolić novinarima u Predsjedništvu Srbije.

Nikolić je ocijenio da će razgovori u utorak biti izuzetno teški, jer je Srbija bez zaštitnika i prijatelja, koji se drže po strani, praktično prepuštena sama sebi.

On je naglasio da razgovori koji slijede u utorak neće biti posljednji, iako ih mnogi tako definiraju.

“Sutra ćemo razgovarati i nastavićemo da razgovaramo sve dok ne dobijemo najbolje rešenje za Srbiju i Srbe sa Kosova”, rekao je Nikolić.

Nikolić je ponovio da, ako se on pita, Srbija nikada neće priznati Kosovo.

On je kazao i da izjave koje daju prištinski funkcioneri, koji poručuju da neće popustiti u nastavku pregovora, ne djeluju ohrabrujuće, ali je i podsjetio da je u Skupštini Srbije usvojena Rezolucija o Kosovu u kojoj stoji da Zajednici srpskih opština treba obezbijediti dodatna prava i da za to treba obezbijediti garancije Evropske unije.

Šef Demokrata u Skupštini Srbije Borislav Stefanović kaže da je vlast dramatizirala pregovore sa Kosovom da bi javnost pripremila na svaki scenario.

“Ne treba praviti poređenje sa Rambouilletom, niti mislim da je potrebno dramatizovati celu situaciju, kako vlast čini u poslednje vreme, želeći na taj način sebi da nađe politički alibi. Da kroz prisustvo Aleksandra Vučića izvrše međupolitičko pokrivanje da posle ne bude optuživanja. Mislim da u svakom slučaju imaju priliku da postignu dogovor koji će zaista u datim okolnostima omogućiti Srbima sa severa Kosova maksimum zaštite”, rekao je Stefanović.

Profesor Faukulteta političkih nauka u Beogradu Predrag Simić ne vjeruje da će na sutrašnjem sastanku doći do historijskog dogovora, jer Priština u svojim stavovima neće popustiti.
 
“Zvanični Beograd, kako je to nekoliko puta najavljivano, neće ići ispod toga da Zajednica srpskih opština ima potpunu kontrolu nad policijom, sudstvom i prostornim planiranjem”, smatra on.
 
U utorak je i nekoliko kilometara duga kolona putničkih vozila Srba sa sjevera Kosova blokirala prelaz Jarinje.
 
Protestnom vožnjom, koja je trajala nešto više od sat vremena, željeli su skrenuti pažnju pregovarača u Briselu na to da neće prihvatiti, kako kažu,  protivustavna rješenja za Kosovo.
 
Predsjednica Skupštine opštine Kosovska Mitrovica Ksenija Božović izjavila je da je do protestne vožnje došlo zbog straha koji građani imaju pred nastavak pregovora u Briselu.

Ništa mimo Ustava Kosova

Prije odlaska za Brisel, premijer Kosova je na konferenciji za štampu izjavio da kosovska strana ide sa dobrom voljom da se postigne dogovor, te da se nada kako će i srpska strana biti odgovorna i prihvatiti dogovor.

Ako službeni Beograd ne prihvati dogovor, Thaci upozorava da će onda biti posljedica, jer Srbija neće dobiti datum za  početak pregovora za ulazak u EU.

“Stavovi naše delegacije su u potpunoj saglasnosti sa stavovima Evropske unije. Istovremeno, ovi stavovi su u skladu i sa Ustavom Kosova. Mi idemo u Brisel sa voljom da se postigne sporazum. Nadam se da  će se i Beograd ponašati odgovorno u ovoj situaciji,  jer su do sada oni odbijali da prihvate ovo rješenje”, rekao je Thaci.  

Izvori: Al Jazeera i agencije