Obilna kiša poplavila Mostar

Mostar je u nedjelju zahvatilo nevrijeme praćeno jakom kišom. Poplavljen je Stari grad, kao i veći dio Mostara.

Odvodni sistemi jednostavno nisu mogli podnijeti ogromne količine vode koje su se sručile na grad.

Pričinjena je materijalna šteta na privatnim i privrednim objektima, a voda je u naseljima poplavila veći broj stambenih jedinica.

Elektroprivreda Bosne i Hercergovine je prije nekoliko dana obavijestila da će zbog ogromnog priliva vode hidroelektrana Jablanica biti prisiljena puštati višak vode iz akumulacija, te upozorila stanovništvo da ne prilazi obalama Neretve.

Vodostaj rijeke Neretve je tokom nedjelje u Mostaru nastavio rasti, o čemu svjedoči i vrlo visoka razina pod Starim mostom, kao i izlijevanje njene pritoke Radobolje.

Poplave prijete i u Hrvatskoj

U Hrvatskoj, svi vodostaji  su u porastu, a na snazi su redovne mjere odbrane od poplava na rijeci Kupi, kod Karlovca i nizvodno na rijeci Savi, od Zagreba do Jasenovca.

Kod Velike Gorice, zbog površinskih voda koje se zadržavaju u odvodima, pojedinim naseljima i kućama prijete poplave.

Izlijevanja nabujalih rijeka i potoka zabilježena su na području Varaždina, Koprivnice i Bjelovara, potapajući lokalne saobraćajnice. Ugrožena su i mnoga poljoprivredna dobra.

Na zagrebačkom području obilna kiša izazvala je rušenje stabala i pucanje potpornih zidova.

Stanovništvo pogođenih područja sa zebnjom prati razvoj situacije.

Ruža Radičević iz Velike Gorice kaže da lokalni stanovnici strahuju šta će biti sutra.

“Kiša pada cijelu noć, po noći gledamo da nije možda i Sava visoka. Bojimo se. Znate kako smo 2010. bili poplavljeni”, kaže ona.

Talas Save iz Slovenije

U naselju Kustošija u Zagrebu urušilo se stablo, a veća količina zemlje zatrpala je terasu jedne kuće, dok su se na krov prislonila dva bora. Kako bi uklonili zemlju i stabla iz Vodoprivrede je na teren upućen bager, izvijestili su iz gradskog Ureda za upravljanje  hitnim situacijama, prenosi Hina.

U Varaždinskoj županiji, zbog izlijevanja rijeke Bednje, državna cesta D-24  zatvorena je za sav promet između mjesta Slanje i Leskovca Topličkog.
Riječ je o cesti koja povezuje Varaždinske Toplice i Ludbreg, a promet se odvija obilaznim putem od Varaždinskih Toplica, preko Kneginca, Jalžabeta, Vrbanovca do Ludbrega.

Također je zatvorena željeznička pruga na relaciji Varaždin-Novi Marof zbog pojave klizišta ne nekoliko mjesta. Pruga je zatvorena do daljnjeg, a promet se odvija autobusima.

Iz Slovenije je stiglo upozorenje da će u Hrvatsku doći veći vodeni talas rijeke Save, a očekuje se protok od 1.500 kubnih metara u sekundi.

Iz Hrvatskih voda upozoravaju na veliku zasićenost tla vodom, ali i činjenicu da su sve depresije pune, te ističu da je zbog toga na pojedinim dijelovima naselja, kao što su Čazma i okolina Siska, ugrožen veći broj stambenih i privrednih objekata.

Redovne mjere odbrane od poplava već su na snazi za područje Karlovca, a predviđa se da će vodeni talas u Zagrebu biti na nivou redovnih mjera odbrane od poplava.

Očekuje se da talas Save kroz Zagreb prođe u jutarnjim satima u ponedjeljak.

Izvori: Al Jazeera i agencije