Stanišiću i Župljaninu po 22 godine zatvora

Prvostepena presuda u postupku protiv dvojice bivših visokih zvaničnika policije Republike Srpske Miće Stanišića i Stojana Župljanina, optuženih za zločine nad nesrpskim civilima u BiH od aprila do decembra 1992. godine izrečena pred sudskim vijećem Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Sudsko vijeće osudilo je Miću Stanišića u prvostpenom postupku na 22  godine, dok je Stojan Župljanin osuđen na 22  godine zatvora za “učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio uklanjanje muslimana, Hrvata i drugog nesrpskog stanovništva s područja planirane srpske države.”

Sudsko vijeće je Stanišića proglasilo krivim za zločine protiv čovječnosti, ubijanje mučenje uništavanje gradova i sela i vjerskih objekata ubistva i zločine rata deportacije, kao i Stojana Župljanin, a vrijeme provedeno u pritvoru bit će im uračunato u kaznu.

Stanišić je bio ministar unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska, a Župljanin načelnik regionalnog Centra službi bezbjednosti u Banjoj Luci, član Kriznog štaba Autonomne regije Krajina i savjetnik predsjednika Republike Srpske za unutrašnje poslove.

Stanišić se predao Hagu marta 2005, a Župljanin je uhapšen i prebačen u Sheveningen u junu 2008. godine.

Zahtjevi Tužilaštva

Tužitelji su ranije naveli da su drugi članovi udruženog zločinačkog poduhvata bili Momčilo Krajišnik, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, general Ratko Mladić, vodeći pripadnici Jugoslovenske narodne armije i Vojske Republike Srpske, uključujući generala Momira Talića, kao i vodeće članove regionalnih i općinskih kriznih štabova.

 

 

U završnoj riječi u junu prošle godine Tužilaštvo je zatražilo kazne doživotnog zatvora za obojicu optuženih.

Stanišićeva odbrana je zatražila oslobađajuću presudu, a Župljaninova oslobađanje ili minimalnu kaznu zatvora.

Dokazni postupak Tužilaštva trajao je od septembra 2009. do februara 2011, a saslušano je 127 svjedoka.

U toku dokaznog postupka odbrane od aprila do decembra 2011. godine saslušano je 17 svjedoka. Vijeće je pozvalo tri svjedoka.

Pretresno vijeće odobrilo je Stanišiću da do izricanja presude bude na privremenoj slobodi u Beogradu.

Izvori: Al Jazeera i agencije