Predsjednici za rješenje problema LB-a

Dvojica člnika nisu razgovarala o pojedinostima rješenja problema prenesene štednje hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci (Pixsell)

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i predsjednik Slovenije Borut Pahor potaknuli su u subotu u Salcburgu dvije vlade da što prije riješe problem Ljubljanske banke (LB) i izjavili kako vjeruju da će se stvoriti uvjeti da dvotrećinska većina u slovenskom Parlamentu ratificira hrvatski pristupni ugovor s Evropskom unijom (EU).

“Apsolutno vjerujem – Sloveniju i Hrvatsku vodili su i vode odgovorni ljudi. Nemam razloga sumnjati da će, uvažavajući svoje nacionalne interese, učiniti ono što je najbolje za dvije države”, istaknuo je Josipović, prenosi Hina.

“Ne sumnjam da će, kada se nađe rješenje za LB na temelju Bečkih ugovora (o sukcesiji), dvije trećine zastupnika to očekivanje i ispuniti”, rekao je Pahor na zajedničkoj konferenciji za novinare s Josipovićem.

Dvojica člnika nisu razgovarala o pojedinostima rješenja problema prenesene štednje hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci, čime Ljubljana uvjetuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u Državnom zboru, ali su dali snažnu podršku premijerima i vladama u Zagrebu i Ljubljani da nađu optimalno rješenje.

Premijer Slovenije Janez Janša, čija Vlada i nakon izglasavanja nepovjerenja obavlja tekuće poslove, izjavio je u petak da ima osjećaj da na hrvatskoj strani “popušta entuzijazam” za dogovor o LB-u i da se možda čeka da u Sloveniji stupi na dužnost nova vlada.

Pusić: Ne odustajemo

Potpredsjednica hrvatske Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić je izjavila da se u pregovorima sa Slovenijom oko problema štediša u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci pojavio drugi pregovarač, ali da bi se do rješenja možda moglo doći i prije izglasavanja nove vlade.
“Bili smo došli vrlo blizu rješenja, ili do jednog modela rješenja, i sada je to trebalo razraditi i finalizirati, ali je utjecala interna slovenska situacija i pojavio se drugi pregovarač. Razgovaramo, mi apsolutno ne odustajemo, jer tko god je autoriziran da predstavlja Sloveniju je dobrodošao i s njom ili njim ćemo razgovarati… Možda bi to čak mogli riješiti i prije izglasavanja nove vlade”, rekla je ona za Hrvatski radio.
“Mi ćemo svakako pokušavati i tko god se pojavi kao legitimni predstavnik, mi ćemo to rješavati. Vidjet ćemo da li će to dočekati buduću vladu, ili ćemo to uspjeti riješiti prije toga, ali svakako se nadam da ćemo to riješiti tako da bude prihvatljivo za obje strane, jer to je jedino rješenje koje drži vodu”, kazala je šefica hrvatske diplomacije.

Janša je za Slovensku televiziju rekao da je datum za njegov predviđeni susret s hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem, a spominjao se 10. mart, okvirne naravi, jer bi on imao smisao ako se do tada uskladi sporazum o LB-u, čime Slovenija uvjetuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora.

Vlada u tranziciji

On je kazao da će se truditi da se sporazum o LB-u uskladi, ali ako to ne bude moguće dok još vodi Vladu, da to onda neće biti njegov izbor.

Stručnjak za ustavno pravo Erik Kerševan izjavio je za Slovensku televiziju da bi zbog LB-a i ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om možda bio potreban sastanak Janše i mandatarke za novu slovensku vladu Alenke Bratušek ako među njima o toj temi postoje razlike.

Slovenski Parlament u srijedu je Janšinoj Vladi izglasao nepovjerenje, a za mandatorku za sastav nove Vlade imenovao Alenku Bratušek iz stranke Pozitivna Slovenija (PS).

Ona ovih dana vodi razgovore o sastavljanju koalicije sa strankama Socijalnih demokrata (SD), Demokratskom strankom umirovljenika (DESUS) i Građanskom listom (GL).

Do nastupa nove vlade moglo bi doći 14. marta, objavila je Slovenska televizija.

Izvor: Agencije