Tetovo: Presudni glasovi iz etničkih grupa

Pred lokalne izbore u Makedoniji, grad Tetovo došao je u prilično neobičnu poziciju za balkanske prilike.

Reporter Al Jazeere Stefan Goranović donosi priču o etničkim Makedoncima koji biraju gradonačelnika koji će biti Albanac.

I dok je u nekim makedonskim gradovima neizvjesno hoće li gradonačelnik biti Albanac ili Makedonac, u Tetovu je sve jasno. Pobijediće Albanac, ali, sva je prilika, zahvaljujući makedonskim glasovima.

Komunalni problemi

Sadi Bexheti, gradonačelnik Tetova (DPA), kaže: “Ja kao gradonačelnik što sam dobio prošli mandat, presudni su bili glasovi iz etničkih grupa, to znači od Makedonaca, pa Turaka i Roma, Srba, pa i Hrvata, koji žive u ovom gradu. Kao gradonačelnik, ja sam imao pomoć od svih etničkih grupa.”

Kao i najčešće u životu, različite etničke grupe dijele identične probleme.

“Poput ove žičare koja je prevozila turiste iz Tetova do Šar-planine, mnogo šta je stalo u gradu Tetovu. Komunalni problemi sve su brojniji, a upravo u tome šansu vidi lokalna opozicija na predstojećim izborima”, izvještava Goranović.

Ko god da pobijedi čeka ga dosta posla, na putu i oko njega. Tetovo je važan grad i za najvišu državnu politiku.

Kandidatkinja opozicije, Teuta Arifi (DUI), sišla je s mjesta državne ministrice i kreće u kampanju za gradonačelnicu.

“Moj pristup je pristup za sve. Moja politika se odnosi na razne segmente razvoja za koje mislim da su važni za sve građane, kako za Albance, tako i za Makedonce. Mislim da se moji projekti odnose na unutrašnji, ali i na međunarodni razvoj. Sve je u službi svih građana.”

U zavisnosti od etničke pripadnosti, građani Makedonije uvijek gledaju barem na dvije strane.

Tako da međuetničko glasanje sa kojim se Tetovo suočava nije rezultat demokratskog napretka Makedonije.

To je ocjena profesora tetovskog Univerziteta Jugoistočne Evrope, Vetona Latifija. 

‘Dogovori lidera’

“Mislim da bi bilo koja vrsta glasanja za drugu nacionalnost, u slučaju Makedonije, trebalo da se posmatra kroz međupartijske i dogovore lidera. Riječ je o njihovim savezima i ličnim interesima. Bojim se da ovo u Tetovu nije prava slika svakodnevnog života ljudi.”

Neki mladi ljudi, budući političari, kažu da ipak razmišljaju o danu kada će se glasati za nečiji politički program.

Melisa Cenoska, podmladak SDSM-a, govori: “Ja sam po ubjeđenju ideolog. Poštujem ljude koji se zanimaju za politiku iz ideoloških razloga. Smatram da bi bilo dobro da i to bi bio najpravilniji način funkcionisanja jedne demokratije kada bi ljudi birali opcije, odnosno svoje ideje, koje slijede jednu ideologiju, bez obzira na to kakva je partija i ko su članovi.”

Ono o čemu razmišlja Melisa i prolazniku za sada izgleda nemoguće. I 12 godina nakon oružanog sukoba, mnogi u Tetovu mjere vrijeme, kako kažu, “prije i poslije konflikta”.

Izvor: Al Jazeera