Liberali će podržati Vujanovića na izborima

Podršku Vujanoviću ranije su dale albanske nacionalne partije, Bošnjačka stranka i Hrvatska građanska inicijativa (EPA)

Glavni odbor Liberalne partije Crne Gore odlučio je da na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori 7. aprila podrži kandidata Demokratske partije socijalista (DPS) Filipa Vujanovića, prenosi Tanjug.

Podršku Vujanoviću ranije su dale albanske nacionalne partije, Bošnjačka stranka i Hrvatska građanska inicijativa.

Socijaldemokratska partija, čiji je lider Ranko Krivokapić, iako je dugogodišnji koalicioni partner DPS-a, saopćila je da neće glasati za Vujanovića, odnosno neće izaći na birališta 7. aprila.

Cijena  izbora 1,2 miliona eura

Socijalistička narodna partija ranije je saopćila da će podržati kandidaturu lidera Demokratskog fronta Miodraga Lekića, dok je Pozitivna Crna Gora poručila da će naknadno saopćiti koga će podržati u predsjedničkoj trci.

Predsjednički izbori zakazani za 7. april bit će šesti od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori, odnosno drugi nakon stjecanja nezavisnosti 2006. godine.

Kako je ranije saopćeno iz Državne izborne komisije, predsjednički izbori koštat će oko 1,2 miliona eura, od čega je 800.000 eura predviđeno za provođenje izbora, a 400.000 eura za izbornu kampanju.

Biračko pravo na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, zakazanim za 7. april, imat će 512.715 građana, saopćila je Državna izborna komisija.

Prema podacima Komisije, najviše glasača je u Podgorici – 147.608, a najmanje u Šavniku – 1.796.

Izvor: Agencije