Ashton: Korisne konsultacije u Beogradu

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) Catherine Ashton ocijenila je da je sa najvišim srbijanskim zvaničnicima u Beogradu imala koristan i konstruktivan sastanak u cilju pripreme sljedeće runde dijaloga Beograda i Prištine.

“Posjetila sam danas Beograd radi daljih konsultacija sa srpskim liderima u okviru dijaloga uz posredovanje EU-a u cilju normalizacije odnosa dvije strane (Beograda i Prištine)”, navela je Ashton nakon posjete Beogradu u saopćenju koje je objavljeno na internetskoj stranici EU-a.

“Imala sam veoma koristan i konstruktivan dijalog sa predsjednikom Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem i potpredsjednikom Aleksandrom Vučićem. Ove konsultacije održavaju se kako bi se pripremio sljedeći sastanak u okviru dijaloga koji ću održati sa premijerom Dačićem i (kosovskim) premijerom (Hashimom) Thacijem 20. marta”, navedeno je u saopćenju.

Bez konačnog dogovora

Posjeta visoke predstavnice Evropske unije (EU) Catherine Ashton Prištini i Beogradu završena je bez konačnog dogovora.

Izvjesno je da se dijalog nastavlja 20. marta u Briselu, a najveći problem u približavanju stavova dvije strane i dalje su ovlaštenja buduće zajednice srpskih opština na Kosovu, javlja Tanjug.

Najviši srbijanski dužnosnici istakli su nakon sastanka sa Ashton da sporazum s Prištinom “nikad nije bio bliži” i da Srbija želi kompromis, ali da “neće prihvatiti poniženje”.

Ashton po završetku razgovora u Beogradu s predsjednikom Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem i vicepremijerom Aleksandrom Vučićem nije davala izjave za medije.

Ona je ranije u četvrtak imala susret i s kosovskom predsjednicom Atifetom Jahjagom, premijerom Hashimom Thacijem i predstavnicima opozicije.

Posjeta Kosovu

Nakon sastanka nije održana konferencija za novinare, a kako je javio dopisnik agencije Anadolija u saopćenju iz kosovske Vlade navodi se izjava kosovskog premijera Thacija da je na sastanku istaknuto kako Kosovo želi garanciju od strane EU-a da svaki dogovor koji bude postignut u Briselu bude u pisanoj formi.

“Kada govorimo o Prištini, sve je tu jasno. Naši stavovi, Ustav i zakoni su u skladu sa evropskim standardima. Naša obećanja su normalizacija situacije na sjeveru zemlje, ukidanje svih paralelnih sigurnosnih struktura, uspostava pravnog sistema u skladu sa kosovskim zakonima i održavanje slobodnih izbora u četiri općine na sjeveru Kosova”, navodi se u Thacijevoj izjavi.

Kosovski premijer je, također, istakao da će lokalni izbori na sjeveru Kosova biti održani u organizaciji OSCE-a, ali da će, ipak, morati biti odobreni od izborne komisije Kosova.

‘Olakšavanje života’

Priština je u proces dijaloga ušla posvećena poboljšanju položaja srpske zajednice na Kosovu i njenom integriranju u institucionalni i politički život Kosova, navela je poslije sastanka Jahjaga, pišu kosovski mediji.

Ona smatra da je posjeta Ashton važna, jer doprinosi razumijevanju važnosti dijaloga koji se održava u Briselu i koji je usmjeren na normalizaciju odnosa između dvije zemalje.

Kosovska predsjednica je istaknula da su sporazumi, koji su do sada postignuti kroz dijalog, dobar temelj za olakšavanje života građana s obje strane granice.

Kosovske vlasti trebaju biti oštre u insistiranju na tome da Vlada Srbije mora „demontirati svoje ilegalne paralelne strukture u opštinama na sjeveru Kosova“, navela je Jahjaga.

Ona smatra da se o nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Kosova ne može pregovarati.

Ashton je naglasila važnost dijaloga i pohvalila konstruktivnost obje strane u tom procesu.

„Sagledali smo napredak u dijalogu do sada te imali otvorenu i široku raspravu o brojnim pitanjima“, rekla je Ashton.

Dodala je da se razgovaralo i o provedbi sporazuma koji su već postignuti, te o otvorenim pitanjima, pogotovo o sjeveru Kosova.

Izvor: Agencije