Zdravstvo Republike Srpske na udaru krize

Finansijska kriza ne štedi zdravstvo u Bosni i Hercegovini. Novca nema dovoljno, medicinsko osoblje se žali da je slabo plaćeno, a poslodavci neredovno uplaćuju doprinose. U bh. entitetu Republika Srpska, desetine zdravstvenih ustanova su u dugovima, uključujući i Klinički centar u Banjaluci, gdje se liječi najviše pacijenata.

U ovoj ustanovi nedostaje novca za liječenje oboljelih od hroničnog hepatitisa B i C, a jedan od njih je i Zdenko Simonović, predsjednik Udruženja koje se bavi edukacijom građana o ovoj bolesti.

Simonović kaže kako je liječenje besplatno, ali je sada dostupno za manje pacijenata, dok su liste čekanja sve duže.

Niko nije životno ugrožen, pojašnjava, ali čekanje ostavlja ozbiljne posljedice po zdravlje.

„Stvar je u tome što ti ljudi ne trebaju da uđu u tu fazu da budu životno ugroženi, jer kad uđu u tu fazu ciroze ili karcinoma jetre, onda je već kasno za uključenje u tretman“, dodaje Simonović.

Sličan je problem i u drugim segmentima zdravstva što potvrđuju i u entitetskom Fondu zdravstvenog osiguranja. Uprkos mjerama štednje i dodatnim sredstvima Vlade RS-a, novca nema dovoljno. Razlog za to je, između ostalog, neredovno uplaćivanje doprinosa.

„Imamo problema sa finansiranjem zdravstvenog sistema, ali postojeće stanje nikako ne možemo nazvati kolapsom. Neusklađenost prihoda i troškova, sve veće potrebe, a sve manje novca je nešto bez čega zdravstveni sistem ne može čak i kad nema krize“, navode iz Fonda.

Prioritet Kliničkog centra

U banjalučkom Kliničkom centru dug je premašio 20 miliona eura. Ipak, kažu da to ne utiče na kvalitetu usluge. Svakodnevno se obavi i nekoliko hiljada operacija, dok je u bolničkim sobama dnevno smješteno 1.200 pacijenata iz cijelog entiteta.

„Ono što je bitno istaći i što uvijek ističemo, hitni slučajevi, hitnoće, su prioritet broj jedan i odmah se odreaguje. Drugi prioritet su hospitalizovani bolesnici, zato što se njihova dijagnostika mora završiti u roku od 48 do 72 sata, a treći prioritet su vanjski pacijenti“, navodi Tamara Radilović, glasnogovornica KC Banja Luka.

Upozorili su i resorno Ministarstvo na tešku situaciju sa kojim su u stalnom kontaktu kako bi našli rješenje. Vlada je najavila da će se problemima u zdravstvu uskoro detaljno pozabaviti na tematskoj sjednici, navodi novinarka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić koja se javila iz Banje Luke.

Ona dodaje kako je entitetska Poreska uprava nedavno blokirala račune 15 zdravstvenih ustanova zbog duga za doprinose, ali su oni, nakon intervencije Vlade, odblokirani.

„Vlada je saopštila da su računi tih zdravstvenih ustanova odblokirani da ne bi bilo ugroženo njihovo poslovanje i pružanje pomoći pacijentima. Istovremeno, mnogi zdravstveni radnici u entitetu i dalje ne mogu da ovjere zdravstvene knjižice“, ističe Smiljanić.

Izvor: Agencije