Dačić za podjelu Kosova, dijalog u krizi

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u četvrtak da i dalje smatra da su podjela Kosova i razgraničenje s kosovskim Albancima najbolje rješenje.

“Vlast u Srbiji je prelomila, napravila kompromis. Ne daju mi više da pričam ni o podeli, ni o razgraničenju, iako i dalje smatram da je to najbolje i jedino moguće rešenje, odnosno jedino koje je prihvatljivo i za Srbe i za Albance”, rekao je Dačić novinarima u Beogradu, prenosi Srna.

Državni vrh Srbije u petak bi u Beogradu trebao razgovarati o nastavku dijaloga s Prištinom, s obzirom na to da je šesta runda dijaloga u Briselu između Dačića i premijera Kosova Hashima Thacija zakazana za ponedjeljak, 4. marta.

Nadležnost općinama

Premijer Srbije rekao je da ne zna u kojem smjeru će ići dijalog, jer predstavnici Prištine ne žele razgovarati ni o davanju izvršnih ovlaštenja zajednici srpskih općina na Kosovu, prenose mediji u Srbiji.

Na pitanje kako se Brisel ponaša, Dačić je kazao da je njihova pozicija neutralna – da Evropska unija (EU) ne nameće stavove ni Beogradu, ni Prištini, ali da želi riješiti problem.

On je naveo da u Briselu uporno ponavljaju da ne žele “novu Republiku Srpsku na Kosovu”, ali da to niko ni ne traži.

“Nadležnosti zajednica opština koje smo mi predvideli su mnogo niže od nadležnosti koje ima RS, ali postoje i drugi primeri regionalnih vlasti u Evropi”, rekao je Dačić.

Ocijenio je da je neophodno početi i razgovore sa Srbima koji participiraju u kosovskoj Vladi, jer od njih zavisi većina u kosovskom Parlamentu.

Samoopredjeljenje omelo Thacija

Poslanici pokreta Samoopredjeljenje u Skupštini Kosova omeli su u četvrtak premijera Thacija da podnese izvještaj o petoj rundi razgovora s premijerom Srbije u Briselu.

On je on na konferenciji za novinare ponovio da “asocijacija opština” sa srpskom većinom na Kosovu ne može imati ni zakonodavna, ni izvršna ovlaštenja.

U trenutku kada je Thaci izašao za govornicu, dvojica poslanika Samoopredjeljenja su ispred govornice postavili parolu “Hashimovo Kosovo”, u kojem su opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova prikazali crvenom bojom.

On je na konferenciji rekao da “asocijacija opština” sa srpskom većinom na Kosovu ne može imati ni zakonodavna ni izvršna ovlaštenja i da je to, kako tvrdi, “crvena linija koja se ne može proći”.

Thaci je kazao da se neće dozvoliti formiranje trećeg nivoa vlasti i tu su “postavljene crvene linije i Srbiji i svima onima koji su tražili tako nešto”.

Premijer Kosova je naveo da je dogovoreno da se na sjeveru Kosova, gdje su Srbi većina, provedu izbori i da o tome postoji opća saglasnost strana u dijalogu, EU-a i SAD-a, navode mediji u Srbiji.

Izbore će po kosovskim zakonima organizirati OSCE, a potvrdit će ih Centralna izborna komisija Kosova.

Izvor: Agencije