Prekinut proces rehabilitacije Mihailovića

Pristalice rehabilitacije Draže Mihailovića okupile su se ispred Višeg suda u Beogradu (Anadolija)

Postupak za rehabilitaciju komandanta četničkog pokreta u Drugom svjetskom ratu Dragoljuba Draže Mihailovića prekinut je u petak pred Višim sudom u Beogradu do pravnosnažnosti presude o tačnom datumu njegove smrti.

Prvi Osnovni sud u Beogradu donio je presudu, prema kojoj je Mihailović strijeljan 31. jula 1946. godine na koju su predlagači rehabilitacije podnijeli žalbu, jer tvrde da je Mihailović ubijen 17. jula 1946.

Predsjedavajući sudskim vijećem Aleksandar Ivanović rekao je da se postupak rehabilitacije prekida do pravosnažnosti postupka kojim bi se utvrdio tačan datum Mihailovićeve smrti koji je značajan za proces rehabilitacije, prenosi agencija Tanjug.

“Prošlo je skoro godinu dana od početka procesa, a dalje vođenje postupka bez datuma bi bilo necelishodno”, rekao je Ivanović i dodao da će postupak rehabilitacije biti nastavljen daljim saslušanjem historičara Branka Latasa, nakon utvrđivanja datuma Mihailovićeve smrti.

Svjedočenje Latasa

Punomoćnik predlagača za rehabilitaciju Mihailovića Zoran Živanović rekao je da će tražiti da se postupak utvrđivanja tačnog datuma Mihailovićeve smrti što prije nađe pred nadležnim sudom kao i da neće imati nove prijedloge u vezi saslušanja novih svjedoka u procesu za rehabilitaciju.

Pred Višim sudom u Beogradu u postupku za rehabilitaciju u petak je nastavio svjedočenje historičar Branko Latas, ali je saslušanje prekinuto.

Prvi osnovni sud u Beogradu proglasio je prošle godine Mihailovića mrtvim, poslije gotovo 60 godina, a kao datum njegove smrti odredio je 31. juli 1946. godine.

Međutim, podnosioci zahtjeva za rehabilitaciju i utvrđivanje smrti nisu zadovoljni tom odlukom, jer dovodi u sumnju činjenicu da je strijeljan 17. jula 1946. godine i najavili su žalbu.

Sudsko rešenje o proglašenju Mihailovića mrtvim je neophodno, jer bez dokaza o smrti, Viši sud u Beogradu ne može da odluči o zahtjevu za rehabilitaciju Mihailovića, jer ne postoji nijedan zvaničan dokaz o njegovoj smrti, odnosno zvaničnih podataka o tome gdje je i kad je pogubljen i sahranjen.

Protesti i antiprotesti

U nastanku sudskog postupka ispred zgrade Višeg suda u Beogradu protiv te rehabilitacije protestirale su beogradske ”Žene u crnom” i članovi komunističko-ljevičarskih organizacija, dok su pristalice desničarskih organizacija dali podršku ovom postupku, javio je dopisnik agencije Anadolija (AA).

Ispred zgrade Odjeljenja za parnične postupke Višeg suda u Beogradu bilo je i nekoliko desetaka policajaca koji su razdvajali okupljene grupe.

Među nekoliko desetaka pristalica rehabilitacije Mihailovića bili su aktivisti ultradesničarskih organizacija Srpski sabor “Zavetnici”, Četničkog pokreta, Srpske radikalne stranke (SRS) i drugi.

Oni su nosili četnička obilježja i pjevali četničke pjesme. Nosili su zastave sa likom Draže Mihailovića i lidera SRS-a Vojislava Šešelja, kao i zastave Srbije.

Na transparentu s likom Mihajlovića piše: “Ponosni smo na Čičina dela, uz njega je Srbija cela”. Bile su istaknute i slike Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

“Žene u crnom” koje su u povodu okončanja sudskog postupka u petak održale miran protest, poručile su na ispisanim transparentima da se rehabilituje ratni zločinac.

Nosili su transparente na kojima je pisalo: “Stop rehabilitaciji”, ”Antifašizam je naš izbor”, ”Žene u crnom protiv fašizma”.

Izvor: Agencije