Sudbina federalne Vlade pred Ustavnim sudom

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine izglasao je na sjednici održanoj u petak nepovjerenje Vladi ovog bh. entiteta, javlja agencija Anadolija.

Odluku o izglasavanju nepovjerenja federalnoj Vladi podržalo je 38 delegata, 16 ih je bilo protiv, a jedan suzdržan.

Nakon višesatne rasprave, članovi Kluba Bošnjaka dvotrećinskom većinom su se pozvali na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, što automatski znači da će o cijelom slučaju odlučivati Ustavni sud Federacije.

Ako Ustavni sud procijeni da nije, odluka će se smatrati donesenom, prenosi Fena.

Ovakvim ishodom, odnosnom konstatacijom predsjedavajućeg Doma naroda Radoja Vidovića, završena je vanredna sjednica Doma naroda.

Protivljenje Kluba Bošnjaka

Na dnevnom redu je bila inicijativa aktuelne parlamentarne većine za izglasavanje nepovjerenja Vladi Federacije, koja je većinom glasova prihvaćena 12. februara, na sjednici Predstavničkog doma.

U petak je u Klubu delegata Bošnjaka 12 pojedinaca glasalo protiv, a pet za. Ostala dva delegatska kluba konstitutivnih naroda odobrila su većinom glasova ovu inicijativu.

U hrvatskom Klubu je 15 članova glasalo potvrdno, dok jedan bio suzdržan, a u srpskom ih je 14 bilo za izglasavanje nepovjerenja Vladi, a tri protiv.

Ovakav način glasanja, u kojem se klubovi naroda izjašnjavaju pojedinačno, a potom i Dom naroda u cjelini, karakterističan je za proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa, koji je u ovom slučaju pokrenula većina Bošnjaka.

‘Stari’ ministri

Agencija Fena podsjeća da je izglasavanje nepovjerenja Vladi inicirala aktuelna parlamentarna većina u Federaciji – Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine, Savez za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) Bosne i Hercegovine i HDZ 1990.

Njihovo osnovno obrazloženje je da aktuelna Vlada nema podršku parlamentarne većine.

Nova većina na parlamentarnom nivou proglašena je ljetos, nakon što je najutjecajnija SDPBiH objavila raskid koalicije sa Strankom demokratske akcije (SDA).

U Vladi su i nakon toga ostali ministri iz “stare” koalicije, koji je SDPBiH imala sa SDA, Narodnom strankom Radom za boljitak (NSRzB) i Hrvatskom strankom prava (HSP) Bosne i Hercegovine.

Nikšić: Vlada će izvršavati obaveze

Nakon glasanja u Domu naroda, federalni premijer Nermin Nikšić kazao je da će Vlada nastojati izvršavati sve preuzete međunarodne obaveze i održavati fiskalni sistem.

Također, Vlada Federacije će, tvrdi, izvršavati servisiranje onih korisnika budžeta koji u konačnici ne trebaju snositi odgovornost zbog postojanja ili ne postojanja Vlade i realizacije nekakve političke volje, prenosi Fena.

Posebno je naglasio je da se mora praviti razlika između činjenice kada se održe izbori pa Vlada radi u tehničkom mandatu do provedbe izbornih rezultata i kada imamo situaciju da je Vlada praktično smijenjena da joj je izglasano nepovjerenje.

Vlada radi, kaže, u gabaritmima, koji se kreću i ograničeni su zaključcima Predstavničkog doma federalnog Parlamenta.

Podsjetio je da je Predstavnički dom jedini koji potvrđuje imenovanje.

Izvor: Al Jazeera i agencije