Ashton pohvalila dijalog Srbije i Kosova

Ashton je ocijenila da je dijalog koji se vodi uz njeno posredovanje dao niz konkretnih rezultata (Reuters)

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton ocijenila je u srijedu navečer pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) u New Yorku da je dijalog Beograda i Prištine do sada dao konkretne rezultate i pohvalila premijera Srbije Ivicu Dačića i kosovskog premijera Hashima Thacija za način na koji su pristupili tim razgovorima.

“Kao što ste vidjeli, prošle sedmice dvoje predsjednika, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i kosovska predsjednica Atafete Jahjaga, sastali su se prvi put u Briselu, što je bio značajan korak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine”, rekla je ona u govoru koji je bio posvećen doprinosu EU-a miru i bezbjednosti u svijetu.

Podsjetila da se taj proces nastavlja i da će iduće sedmice u Briselu biti održan novi sastanak između premijera Srbije i Kosova, prenosi Tanjug.

Proces nije lak

“Željela bih odati priznanje premijeru Dačiću i Thaciju na načinu na koji su prišli ovim diskusijama. Taj proces nije lak ni za jednog od njih, ali obojica znaju da je ono što rade ispravno i da imaju našu punu podršku. Ja, također, računam i na podršku Vijeća sigurnosti UN-a”, navela je visoka predstavnica EU-a.

Ashton je ocijenila da je dijalog koji se vodi uz njeno posredovanje dao niz konkretnih rezultata.

“Imamo dogovor o provođenju Sporazuma o integriranom upravljanju prelazima (IBM), rezultat toga je da su kapije na četiri mjesta sada otvorene, a prelazi u potpunosti operativni”, rekla je ona.

Postignut je sporazum o aranžmanima za zaštitu vjerskog i kulturnog naslijeđa, dodala je ona, kao i sporazum o imenovanju oficira za vezu koji će biti smješteni u prostorijama EU-a u Beogradu i Prištini.

Izvor: Agencije