Hrvatska udruženja seljaka počela protest

Seljačka udruženja Slavonije i Baranje traže hitan razgovor s premijerom i ministrom finansija (Al Jazeera)

Protest upozorenja seljaka nezadovoljnih stanjem u hrvatskom agraru počeo je u ponedjeljak ujutro na punktu u Ferovcu na cesti Požega – Našice, kao i na ludbreškoj obilaznici, dok je veći dio udruženja poljoprivrednika za sada odgodio najavljene proteste.

Poljoprivrednici traže isplatu poticaja, legalizaciju poljoprivrednih objekata uz minimalni trošak, izmjene Prijedloga zakona o poljoprivrednom državnom zemljištu, za koji kažu da pogoduje “velikim igračima” na štetu porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, te rješavanje nagomilanih problema u proizvodnji i preradi mlijeka.

Dragutin Dukić, predsjednik Koordinacije seljačkih udruženja Slavonije i Baranje i predsjednik Koordinacije seljačkih udruženja koja protestiraju, kazao je kako su se u proteste uključila seljačka udruženja iz Požeško-slavonske županije.

Na pitanje kako komentira da veći dio seljačkih udruženja u ponedjeljak neće izaći na ulicu, jer žele sačekati rezultate razgovora s premijerom i ministrom finansija, Dukić je rekao kako se uvijek događalo da se prvi dan u proteste ne uključe sve županije, nego postepeno.

Jasni rokovi 

Istakao je kako svi traže hitan razgovor s premijerom i ministrom finansija, te da će odluku o tome da li će protestirati pred Saborom donijeti zavisno o tome hoće li ih primiti odgovorne osobe.

Koordinator protesta za Varaždinsku županiju Miljenko Ivanuša je kao glavne zahtjeve poljoprivrednika istakao isplatu zaostalih poticaja za prošlu i 2011. godinu, omogućavanje legalizacije privrednih objekata bez plaćanja vodno-komunalnog doprinosa, te određivanje jasnih parametara otkupne cijene mlijeka.

Ivanuša je napomenuo da od resornog ministra Tihomira Jakovine i ministra finansija Slavka Linića žele jasne rokove i dinamiku isplate poticaja u pismenom obliku i da će na tome insistirati.

I dok su se poljoprivredni proizvođači u Varaždinskoj županiji odlučili na protest, oni iz Međimurja održat će u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima sastanak na kojem će razmatrati eventualno uključivanje u proteste.

Prema najavama iz Krapinsko-zagorske županije, poljoprivrednici će u utorak organizirati mirni protest.

Sindikat hrvatskih seljaka (SHS) spreman je u utorak krenuti u seljačke proteste na području Vukovarsko-srijemske županije ukoliko do ponedjeljka navečer predsjednik Vlade Zoran Milanović i ministar finansija Slavko Linić ne pozovu predstavnike seljačkih udruženja na razgovore kako bi se riješili problemi u poljoprivredi, potvrdio je predsjednik SHS-a Tomislav Pokrovac.

Izvor: Agencije