Brodska Rafinerija najavljuje čistiji zrak

Stanovnici Slavonskog Broda ponovo su upozorili na zagađenje iz Rafinerije na drugoj obali rijeke Save.

Zbog toga su hrvatski zvaničnici opet tražili sastanak s ministrima iz Bosne i Hercegovine.

Rukovodstvo Rafinerije tom prilikom predstavilo je plan modernizacije postrojenja u narednom periodu, koja bi trebalo riješiti ekološki problem, izvještava reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

Postrojenja Rafinerije ne staju. Oko 300 metara od njih je dom porodice Zec. Prije rata živjeli su u Slavonskom Brodu. Jadranka Zec kaže da potpuno razumije komšije sa druge strane Save.

Smrad sumpora i prašina

“Prije rata je to bilo drugačije. Osjetio se miris benzina. To je bila kvalitetnija nafta nego ova danas. Sad smrdi sumpor, na pokvarena jaja…”

Pranje prozora ili veša za Jadranku je prava muka. Smrad sumpora i prašina, kaže, nisu svakodnevna pojava.

Razumije i da Rafinerija mora raditi, jer njeni radnici i njihove porodice moraju od nečega živjeti.

Rukovodstvo Rafinerije spremno je uložiti u modernizaciju. Sve će, kažu, biti završeno do 2015. godine. Rafinerija će nakon toga ispunjavati sve evropske standarde. Svoj plan predstavili su i delegacijama Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Najavili su i da će uskoro Bosanski Brod dobiti stanicu za mjerenje kvaliteta zraka.

Resorna ministrica u Vladi Republike Srpske (RS) ne spori da je bilo pojačanog prisustva sumporvodonika u zraku. Prema njenim riječima, količina štetnih materija nikad nije bila iznad preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Drugačija ograničenja u Hrvatskoj

Problem je to što Hrvatska ima drugačija ograničenja. Prekoračenja je bilo i u posljednjih mjesec dana, nakon izvršenog remonta Rafinerije.

Učesnici sastanka usaglasili su i odrednice budućeg međudržavnog sporazuma. Tim dokumentom Hrvatska i Bosna i Hercegovine trebale bi trajno riješiti problem u Slavonskom Brodu.

Hrvatski ministar ističe da to ne znači da će građani Slavonskog Broda već sutra udisati čistiji zrak, već da je druga strana spremna trajno riješiti taj problem, za šta će, kako je rekao, trebati i vremena i novca.

Izvor: Al Jazeera