Poduzetniku Žužiću mjesec istražnog zatvora

Uhićenom hrvatskom poduzetniku Željku Žužiću, kojeg se sumnjiči za gospodarski kriminal, određen je jednomjesečni istražni zatvor, zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i dokazni postupak, potvrđeno je iz Županijskog suda u Zagrebu.

Žužića se tereti za gospodarski kriminal, odnosno da je imovinom svojih tvrtki upravljao tako da je prenosio vlasništvo nekretnina s jedne na drugu temeljem pozajmica, koje si je davao i temeljem pravnih poslova među tim tvrtkama, te si tako pribavio nepripadnu materijalnu dobit i oštetio vjerovnike.

Navodno je tako počinio gospodarski kriminal težak blizu 50 milijuna eura.

Tereti se za zloupotrebu službenog položaja i veliku štetu te stjecanje nekretnina na osnovu pozajmica između Žužića, kao fizičke osobe, i njegovih poduzeća.

Međutim, odvjetnici kažu kako je sve radio unutar svojih poduzeća, u dogovoru s bankama, a sve kako bi spasio svoje poslovanje, te svaki korak uredno proveo kroz dokumentaciju.

Pred sucem istrage izjavio je kako se ne osjeća krivim.

Prepraćen u Remetinec

Žužićev odvjetnik Tomislav Penić tvrdi da nema pravne osnove za kaznena djela koja mu se stavljaju na teret.

“Sve tvrtke su isključivo njegovo stopostotno vlasništvo, sva imovina je njegova, sva prebacivanja su vrćena unutar njegove imovine i nikakvog tu korpuptivnog ponašanja nema, nikakvog zločinačkog umišljaja. To je jedno gospodarsko poslovanje, baratanje imovinom temeljem sporazuma, ovjerenih kod javnog bilježnika i verificiranih od Porezne uprave. Dakle, Porezna uprava prihvaća sporazum, određuje porez, a Državno odvjetništvo to inkriminira. Doista nam se čini u ovom trenutku da je ta cijela situacija ishitrena”, tvrdi Penić.

Drugi Žužićev odvjetnik Davorin Budin ukazuje kako obrana uopće ne vidi razloga za pritvor.

Žužić je, kaže, prethodno pred Županijskim državnim odvjetništvom gotovo dva sata detaljno iznosio svoju obranu, surađivao i odgovarao na sva pitanja tužitelja, te izjavio da “tu nema štete te da je predmet nekretnina koji mu se inkriminira preuzet s kreditnim obvezama i verificiran od strane Porezne uprave”.

Uhićeni Žužić je prepraćen u Remetinec, a Uskokovi istražitelji trebali bi u idućih mjesec dana saslušati 21 svjedoka, većinom njegove poslovne suradnike.

Izvor: Al Jazeera i agencije