Spriječeno rušenje kuće zločina u Višegradu

Predstavnici Odjeljenja za inspekcijske poslove Opštine Višegrad, predvođeni urbanističko-građevinskom inspektoricom Ljiljanom Čiković, zajedno sa radnicima komunalnog preduzeća iz Višegrada odustali su od uklanjanja riječi genocid sa spomenika žrtvama ubijenim tokom rata u Bosni i Hercegovini u tom gradu.

Uklanjanje riječi koja je sporna za lokalne vlasti u Višegradu odgođeno je ”do daljnjeg”, nakon što su predstavnici porodica žrtava i Medžlisa Islamske zajednice (IZ) u BiH onemogućili inspektorima da uđu u mezarje Stražište u Višegradu, gdje se nalazi spomen-obilježje žrtvama.

Protest porodica žrtava

Na mezarju Stražište su se pojavili predstavnici porodica žrtava, predvođeni predsjednicom Udruženja ”Žena – žrtva rata” Bakirom Hasečić, te predsjednikom Medžlisa IZ-a u BiH Bilalom Memiševićem.

Oni su nosili transparente kojim su čelnike lokalnih vlasti, konkretno predsjednika Općine Višegrad Slavišu Miškovića, prozvali ”ubicom sjećanja”’, koji je tokom rata u BiH bio ”nalogodavac zločina”.

Bilal Memišević je inspektorima kazao da je mezarje pod upravom Medžlisa IZ-a BiH i da će svaki ulazak u mezarje bez njihovog odobrenja smatrati ”nasilnom ulaskom”.

Inspektorica Čiković je kazala kako ne žele silom izvršavati navedenu odluku.

”Oni nama osporavaju izvršenje odluke. Nisam tu da se tučem. Ne želimo ništa silom raditi. Odložit ćemo izvršenje Rješenja do daljnjeg”, kazala je inspektorica Čiković.

Odgođeno rušenje kuće

Odgođeno je i za danas najavljeno rušenje kuće Sumbule Zebe u Višegradu.

Ova kuća je poznata kao “živa lomača“, gdje je 14. juna 1992. godine živo spaljeno više od 70 civila Bošnjaka.

Udruženje ”Žena – žrtva rata” i Bakira Hasečić, kao opunomoćenica Sumbule Zebe, primili su Rješenje kojim je najavljeno da će 24. decembra u 10 sati biti izvršeno rušenje kuće Sumbule Zebe, ukoliko do 23. decembra ”ne bude izvršeno vraćanje u prvobitno stanje”.

Kuća je ograđena trakama.

Bakira Hasečić je inspektorici Ljiljani Čiković i kazala da ”prođe iza traka i uđe u privatnu kuću, ako smije”, te dodala da će ”na silu odgovoriti silom”. Inspektorica Čiković je rekla da ”neće ništa raditi na silu”.

“Napravit ću izvještaj gdje ću navesti  šta se sve dešavalo”, rekla je Čiković, dodajući kako ovo ne znači da se odustalo od uklanjanja kuće koja je sporna za lokalne vlasti, već da se provođenje odluke odlaže, piše Anadolija.

Žrtve zločina u Višegradu su ranije zaprijetile formiranjem živog lanca u slučaju pokušaja da se izvrši rušenje navedene kuće.

Reporter Al Jazeere Boris Gagić javio je iz Višegrada kako su iz Udruženja poručili da kuća u Pionirskoj ulici nikada neće biti srušena dok su oni tu.

Postoje pravosnažne presude za zločine u Višegradu, stav je žrtava. Pravosnažnom presudom Haškog tribunala na doživotnu kaznu zatvora osuđen je Milan Lukić, a Sredoje Lukić na 27 godina.

Izvor: Al jazeera i agencije