U BiH najveći rizik društvenih nemira

Među zemljama s najvećim rizikom su BiH, Grčka, Egipat, Libija, Sirija, Irak, Venezuela, Libanon, Sudan, Argentina i Bolivija (Al Jazeera)
Među zemljama s najvećim rizikom su BiH, Grčka, Egipat, Libija, Sirija, Irak, Venezuela, Libanon, Sudan, Argentina i Bolivija (Al Jazeera)

Među zemljama s najvećim rizikom od društvenih nemira sljedeće godine su BiH, Grčka, Egipat, Libija, Sirija, Irak, Venezuela, Libanon, Sudan, Argentina i Bolivija. Hrvatska je među zemljama u kojima se predviđa visoki rizik od društvenih nemira 2014. godine, objavio je u ponedjeljak The Economist u svom istraživanju provedenom u 150 zemalja svijeta. 

Procjenu rizika od društvenih nemira izrađuje The Economist Intelligence Unit (EIU). Procjene ovise o nekoliko čimbenika, od kojih je najvažnija trenutna gospodarska situacija, a promatra se i stabilnost institucija i aktualne vlasti.

Prema procjeni, 65 zemalja (odnosno 42 posto od 150) imat će visok ili vrlo visok rizik od izbijanja društvenih nemira 2014. Posebice ranjivi će biti Bliski istok i Sjeverna Afrika te južna Europa i Balkan, prenosi Hina.

U skupini visokog rizika zajedno s Hrvatskom su također Španjolska, Portugal, Bugarska, Rumunjska, Cipar, Makedonija, Albanija, Bjelorusija, Moldavija, Brazil, Turska, Ukrajina, Jordan, Maroko, Burkina Faso, Kambodža, Kamerun, Haiti, Iran.

Pad povjerenja u vlasti i institucije

Kako navodi EIU, u posljednjih 12 mjeseci izbili su prosvjedi u Ukrajini, Bugarskoj, Brazilu, Argentini, Meksiku, Tunisu, Egiptu i Turskoj.

Čak su i Japan i Singapur zabilježili ulične prosvjede. Socijalna nejednakost i političko nezadovoljstvo naveli su građane na okupljanja, a u vrijeme pametnih telefona lakše je nego ikad koordinirati prosvjede.

“Pad prihoda i visoku nezaposlenost ne prate uvijek nemiri. Samo kada ekonomske probleme prate drugi elementi ranjivosti postoji visoki rizik od nestabilnosti”, rekao je Laza Kekić iz EIU-a.

Dodao je da takvi čimbenici uključuju nejednakost u prihodima, nisku razinu socijalne zaštite, etničke napetosti i povijest nemira.

“U posljednje vrijeme izgleda da je u izazivanju nemira posebice važan pad povjerenja u vlasti i institucije: kriza demokracije”, istaknuo je.

Srbija i Slovenija u skupini srednjeg rizika

Među zemljama s najvećim rizikom od društvenih nemira sljedeće godine su BiH, Grčka, Egipat, Libija, Sirija, Irak, Venezuela, Libanon, Sudan, Argentina i Bolivija.

Austrija, Danska, Luksemburg, Norveška i Švicarska i Japan su zemlje koje, prema procjenama The Economista, imaju vrlo mali rizik, dok su u skupinu zemalja s malim rizikom svrstani SAD, Njemačka, Finska, Švedska, Slovačka, Poljska, Češka, Australija, Island i Novi Zeland.

Najviše je zemalja u skupini srednjeg rizika, a među njima su – Slovenija, Srbija, Mađarska, Italija – te Belgija, Britanija, Francuska, Estonija, Litva, Latvija, Nizozemska, Irska, Rusija i Izrael.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO