Makedonskom novinaru određen kućni pritvor

Tomislav Kežarovski osuđen je krajem oktobra nepravosnažno na četiri i po godina zatvora zbog odavanja identiteta zaštićenog svjedoka (AP)

Osnovni sud u Skoplju ukinuo je pritvor novinaru Tomislavu Kežarovskom i odredio mu kućni pritvor do pravosnažnosti presude.

Novinar dnevnog lista Nova Makedonija Kežarovski u četvrtak navečer je policijskim vozilom odvezen iz istražnog zatvora Šutka u Skoplju.

Ispred zatvora bilo je mnogo novinarskih ekipa, ali nisu uspjeli kontaktirati s Kežarovskim, javio je dopisnik Srne.

Tomislav Kežarovski osuđen je krajem oktobra nepravosnažno na četiri i po godina zatvora zbog odavanja identiteta zaštićenog svjedoka u slučaju ubistva starca u veleškom selu Orašje prije osam godina.

Kežarovski je osuđen da je ugrozio život zaštićenog svjedoka, budući da je u jednom sedmičniku prije pet godina objavio njegovo ime.

Izricanje presude izazvalo je veliki broj reagiranja u makedonskoj javnosti, a nisu izostale i osude domaćih i međunarodnih novinarskih asocijacija.

Pismo premijeru

Predsjednik Unije makedonskih novinara Naser Selmani u oktobru je uputio je pismo premijeru Makedonije Nikoli Gruevskom u kojem je zatražio pomilovanje za Kežarovskog.

Selmani je tada naveo da je ZNM prije dva mjeseca dostavio slično pismo Ministarstvu pravde, ali da nije nikad dobio odgovor.

Pojasnio je kako žele da Gruevski predloži da se povuče odluka o zatvorskoj kazni za Kežarovskog, dodavši da je to “u interesu Makedonije”.

“Prvo, novinar je u potpunosti nevin, jer je otkrio slučaj iskorištavanja zaštićenog svjedoka i nije učinio ništa loše. Drugo, na ovaj način samo štetimo ugledu Makedonije na međunarodnom nivou. Mi vjerujemo da je bolje 100 slobodnih kriminalaca od jednog nevinog osuđenika”, rekao je Selmani.

Dodao je da je sada sve u rukama premijera Gruevskog te da on može iskoristiti autoritet kako bi novinar Kežarovski bio oslobođen.

Zabrinutost SEEMO-a

Medijska organizacija Jugoistočne Evrope – mreža urednika, medijskih direktora i vodećih novinara iz Jugoistočne Evrope i partner Međunarodnog novinarskog instituta – također je u otkobru izrazila zabrinutost zbog presude novinaru Kežarovskom.

SEEMO je naveo da je veoma važno napomenuti da Kežarovski otkrio samo ime svjedoka, a ne i prezime, te da je sudska presuda ignorirala tu činjenicu.

“Sva ova zbivanja su alarmantna i poslala su jasnu poruku drugim novinarima u zemlji da cenzuriraju sebe i da se prestanu baviti istraživačkim novinarstvom”, kazao je generalni sekretar SEEMO-a Oliver Vujović.

SEEMO je pozvao makedonske vlasti da odmah oslobode Kežarovskog te najavio da će tražiti do Vijeća Evrope i Evropske komisije da aktivno prate zbivanja u vezi slobode medija u Makedoniji.

Prema navodima OSCE-a, Kežarovski je jedini novinar u čitavom regionu Jugoistočne Evrope koji se nalazi u pritvoru.

Izvor: Agencije