HDZ o Fimi-Mediji: Nismo krivi

HDZ-u se, zajedno sa Sanaderom, Barišićem, Pavošević i ostalima, sudi za izvlačenje 70-ak milijuna kuna u stranački 'crni fond' (EPA)

Predstavnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) na suđenju u slučaju Fimi-Media Vladimir Terešak kazao je kako se HDZ, kao prva stranka u Hrvatskoj optužena za korupciju, ne osjeća krivom, te da je, suprotno tvrdnjama Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), u ovom slučaju HDZ oštećen, jer je mali krug ljudi obmanjivao donatore i novac zadržavao za sebe.

U obrani svoje stranke pred zagrebačkim Županijskim sudom Terešak je ustvrdio kako je USKOK, odustajući od kaznenog progona bivšeg glavnog tajnika HDZ-a Ivana Jarnjaka, trebao odustati i od progona HDZ-a.

Glavni tajnik je, pojasnio je, bio odgovoran za financijsko poslovanje, dok optuženi bivši predsjednik HDZ-a Ivo Sanader nije potpisao niti jedan financijski dokument ili nalog za plaćanje.

‘USKOK je trebao obustaviti istragu protiv HDZ-a’

“Mišljenja sam da je USKOK trebao obustaviti istragu i protiv HDZ-a, no desio se presedan i USKOK je optužio stranku, što nije zabilježeno u svjetskoj sudskoj praksi. Time joj je nanio štetu i odredio pobjednika parlamentarnih izbora”, kazao je Terešak, kako prenosi Hina.

Dodao je da predsjedništvo HDZ-a nikada nije odlučivalo o financiranju stranke iz crnih fondova. Za tim, kazao je, nije bilo niti potrebe, jer je HDZ imao dovoljno redovnih prihoda i donacija.

Terešak je rekao i to da je prikupljanje novca bilo “obmanjivanje donatora koji su davali novac smatrajući da doniraju HDZ”, a zapravo su ga pojedinci koji su djelovali izvanstranački zadržavali za sebe.

“To je bilo štetno za stranku, jer je novac završavao na privatnim računima, a ne u stranci”, ustvrdio je Terešak.

Smatra i to da je novac trošen po “osobnom kriteriju male i odabrane skupine pojedinaca”, da se “brojao u carini, a ne u stranci”, te da se dijelio isključivo po izboru optuženog bivšeg premijera, koji je ovlasti crpio kao šef vlade, a ne HDZ-a.

‘Treba li zbog nekoliko članova cijelu obitelj dati na stup srama?’

Poistovjećujući stranku i obitelj, Terešak se zapitao “ako je jedan ili više članova ogrezao u kriminal ili je osuđen za kazneno djelo zar čitavu obitelj treba proglasiti kriminalnom organizacijom i staviti je na stup srama”. 

Budući da je na suđenju u najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici ispitan velik broj HDZ-ovih dužnosnika, u medijima se, smatra Terešak, i prije presude stvorio dojam kako je ta stranka djelovala kao kriminalna organizacija, a taj argument i u Saborskim raspravama često koriste predstavnici sadašnje vladajuće koalicije.

“To se odrazilo i na rezultatima parlamentarnih izbora 2011. godine”, kazao je Terešak, ističući da 220 tisuća članova najveće hrvatske stranke nije imalo nikakve koristi od kriminalnih aktivnosti pojedinaca koji su djelovali izvaninstitucionalno.

HDZ-u se, zajedno sa Sanaderom, bivšim stranačkim rizničarom i šefom carine Mladenom Barišićem, stranačkom blagajnicom Brankom Pavošević i ostalima, sudi za izvlačenje 70-ak milijuna kuna u stranački crni fond preko marketinške agencije Fimi-Media.

USKOK-ove optužbe po kojima je novac, osim u crnoj stranačkoj blagajnici završavao i u privatnim džepovima, priznala je većina optuženika, dok Sanader tvrdi kako je žrtva progona svoje nasljednice Jadranke Kosor i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Izvor: Agencije