RH: Sve tri žrtve poginule izvan vozila

U lančanom sudaru sudjelovali jedan autobus, dva kamiona, jedan kombi te sedam osobnih automobila (Al Jazeera)

U jutrošnjoj teškoj prometnoj nesreći kod tunela Krpani na autocesti A1 u Hrvatskoj poginule su tri, dok je ozlijeđeno 17 osoba, neke od njih teško. 

Prve policijske informacije govorile su o četiri poginule osobe, no to se pokazalo pogrešnim. Nesreća se dogodila oko 6,15 sati, između čvora Sveti Rok i tunela Krpani.

Doznaje se da je u lančanom sudaru sudjelovalo je 16 vozila, od toga 2 kamiona i autobus te osobni automobili. 

Promet na toj dionici autoceste A1 nakon nesreće odmah je zatvoren u oba smjera. Očevid na mjestu teške prometne nesreće je završio, a potom se kasno poslijepodne počelo s uklanjanjem vozila s autoceste, javlja Hina.

Glasnogovornica ličko-senjske policije Maja Brozičević rekla je jutros Hini da se, prema prvim informacijama, nesreća dogodila na nadvožnjaku na 212. kilometru autoceste A1 u smjeru Zagreba, kada je autobus bez putnika probio ogradu i prešao na suprotni prometni trak te su na njega naletjela druga vozila.

No, kako je utvrđeno, nesreću nije uzrokovao vozač autobusa, već je on pokušavao izbjeći dva osobna automobila koja su se sudarila te je u tom pokušaju probio zaštitnu ogradi i prešao u suprotni trak, doznajemo od glasnogovornice PU ličko-senjske.

Jedan od troje poginulih osoba je 29-godišnji policajac iz Gospića. 

Sve tri žrtve stradale izvan vozila

Glasnogovornica ličko-senjske policije izjavila je da je poginuo policajac koji je sa svojim osobnim automobilom išao na posao u novaljsku Policijsku postaju. Bio je sudionik lančanog sudara, ali je u svom vozilu ostao neozlijeđen. Za poginulog policajca utvrđeno je kako je izašao iz vozila regulirati promet.

Zamjenica općinske državne odvjetnice Đurđica Ojurović kasnije tijekom dana je potvrdila da su sve tri poginule osobe vozači i da nitko od njih nije stradao u vozilu već izvan vozila, nakon što su živi izašli iz njih.

“Za sada možemo reći da je u vrijeme prometne nesreće na kolniku bio sloj leda, a nakon očevida slijedi još nekoliko dokaznih radnji, obdukcija i vještačenja i bit će saslušan i vozač autobusa”, kazala je Hini neposredno nakon završetka očevida Ojurović. 

Ravnateljica gospićke bolnice Sandra Čubelić kazala je ranije tijekom dana Hini da je kod njih životno ugrožen 52-godišnji muškarac, dok je ostalih petnaest u toj prometnoj nesreći stradalih osoba stabilno. Među njima je i petoro maloljetnika, a najmlađi pacijent je 15-mjesečna beba koja je lakše ozlijeđena.

Na teren izašlo 6 timova hitne pomoći

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević, koja je u gospićkoj bolnici gdje je zbrinuto 15 ozlijeđenih osoba, od kojih je devet zadobilo teške ozljede, naglasila je kako je odmah po dojavi o nesreći na teren izašlo šest timova njezina zavoda iz Ličko-senjske županije te tri tima iz Zadarske.

Zadarska je bolnica zaprimila jednu ozlijeđenu osobu.

Odmah je dignuta i pripravnost 35 liječnika koji su pozvani u gospićku bolnicu, pa je prvi pacijent s teškim ozljedama, istaknula je, u bolnicu zaprimljen unutar “zlatnog sata”.

“Pozvani su od kuće svi naši liječnici i medicinske sestre tako da nas tridesetoro pruža pomoć za ozlijeđene osobe i mogu reći da su svi dobro zbrinuti”, rekla je Hini ravnateljica gospićke Opće bolnice Sandra Čubelić .

Izvor: Agencije