Podignuta optužnica protiv predsjednika FBiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv predsednika Federacije BiH Živka Budimira, federalnog ministra pravde Zorana Mikulića, te još pet osoba koje se terete za zloupotrebu službenog položaja ili ovlasti, primanje ili davanje dara i posredovanje u zapošljavanju.

Veći dio optužnice odnosi se na nezakonitu dodjelu pomilovanja, oslobađanje od kazni zatvora i brisanje osuđenih iz kaznene evidencije.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine smatra da je predsjednik Federacije Živko Budimir, sam ili nakon intervencije osoba iz političkog života, ali i kriminalnog miljea, nezakonito dodjeljivao pomilovanja osobama osuđenim za teška krivična djela, javlja Nadina Maličbegović.

“Radi  se o nezakonitim pomilovanjima većeg broja osoba. Među njima ima osuđenih za vrlo teška kaznena djela – za ubistvo, pokušaja ubistva, porezne utaje i druga teška djela. Nakon puštranja na slobodu, ove osobe su izazivale ugrožavanje sigurnosti, sudjelovanje u oružanim incidentima i na drugi način su ugrozile sigurnost svih građana BiH”, kazao je glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Mikulić: Tužilaštvo pogrešno tumači zakon

Optužnicom je obuhvaćen i federalni ministar pravde Zoran Mikulić. Ranije je saslušavan u vezi sa navodima da je predsjedniku Federacije lično predložio pomilovanje Merseda Hadžića, u vrijeme dok je, zbog pokušaja ubistva, Hadžić u zeničkom zatvoru služio dvoipogodišnju kaznu.

“Što se tiče optuženog Mikulića, on se tereti u jednoj tački optužnice. Za sada ne možemo davati više detalja”, kazao je Grubešić.

Mikulić smatra da Tužilaštvo pogrešno tumači zakon i najavljuje kako će od Suda tražiti da se postupak protiv njega odvoji od ostalih.

“Napominjem kako sam upravo inicirao istragu Tužilaštva o pomilovanjima i aktivno sarađivao s Tužilaštvom u svojstvu svjedoka. Na ovaj način Tužilaštvo šalje ružnu poruku svim osobama koje odluče prijaviti korupciju ili druge kriminalne radnje”, rekao je on.

Optužnicu još nije dobio ni advokat Živka Budimira. Smatra nedopustvim što je prije došla do medija, nego do zainteresiranih u postupku.

“Naredba za sprovođenje istrage išla je u pravcu navodnog organizovanog kriminala. Sad toga nema… Mi ćemo adekvatno parirati svakom dokazu tužioca jer za sve to imamo odgovarajuću argumentaciju”, rekao je advokat Ragib Hadžić.

Tužilaštvo je najavilo da će u procesu protiv sedmorice optuženih saslušati 79 svjedoka i tri stručna vještaka. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Izvor: Al Jazeera