Počela ovrha nad imovinom Lijanovića

Uprava Hypo banke utvrdila je kako su "Lijanovići" podigli kredite u ukupnom iznosu oko 32 milijuna eura) te ih je odlučila sada sve naplatiti

Ministar poljoprivrede Federacije Bosne i Hercegovine i suvlasnik mesne industrije “Lijanovići” iz Širokog Brijega Jerko Ivanković Lijanović potvrdio je u petak kako je počeo postupak ovrhe nad imovinom tvrke na čijem je čelu i to zbog duga po dospjelim bankarskim kreditima, no za sve je optužio “vlast”.

“Mi smo žrtve nesposobne vlasti”, izjavio je za BH Radio 1 Lijanović, koji obnaša i dužnost zamjenika predsjednika vlade Federacije BiH.

Ovrha nad imovinom tvrtke “Lijanovići” provodi se temeljem odluke općinskog suda u Širokom Brijegu, a na zahtjev Hypo Alpe Adria Bank koja tako pokušava naplatiti kredite što ih je širokobriješka tvrtka ranije uzela, a nije ih vraćala.

Tako je za idući tjedan najavljena prodaja stroja za proizvodnju kobasica vrijednog oko 140 tisuća eura, piše Hina. 

Nova uprava Hypo banke, koja je u proteklim mjesecima pokušavala konsolidirati poslovanje, utvrdila je kako su “Lijanovići” podigli kredite u ukupnom iznosu većem od 64 milijuna konvertibilnih maraka (oko 32 milijuna eura) te ih je odlučila sada sve naplatiti, što će morati provesti kroz ovrhu.

Jerko Ivanković tvrdi kako su svi ti krediti podignuti u dobroj vjeri i s ciljem investiranja u širenje proizvodnje, no zbog nepovoljnih kretanja na tržištu nisu uspjeli realizirati planirano.

Kazao je i kako u svakom trenutku ostaje dostupan pravosudnim tijelima ukoliko se protiv njega pokrene istraga.

Uprava Hypo banke je zbog sumnje u prijevaru ranije prijavila nadležnom tužiteljstvu Jerka Ivankovića te njegova brata Slavu, kao i bivšeg direktora banke Petra Jurčića, no za sada nije poznato je li istraga formalno pokrenuta.

Izvor: Agencije