Bankovne garancije pokrivaju manjak asfalta

Koliko asfalta nedostaje i ko je za to odgovoran? – pitanje je na koje odgovore traži Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Predmet istrage za sada je samo deonica 2b sarajevske obilaznice.

Ta deo puta gradila je hrvatska firma Osijek-Koteks sa svojim podizvođačima, ali su za pet godina završili samo trećinu posla. Zbog toga su Ceste Federacije Bosne i Hercegovine početkom novembra raskinule ugovor, javlja reporterka Al Jazeere Nataša Krstin.

Da je na pojedinim delovima asfalt tanji od propisanog znali su, kažu, još pre pola godine. O tome ih je izvestila zagrebačka firma IGH, angažovana da nadzire radove.

Uočena odstupanja u debljini asfalta

“I oni su to registrovali, međutim, mi smo radili nekoliko puta. Laboratorije su nekoliko puta radile provjeru tih debljina i mi smo došli do nekih podataka. Pa, nije ništa ovdje sakriveno i zbog toga smo im zadržali određeni dio sredstava”, kaže Dragan Trebović iz Javnog preduzeća Ceste Federacije BiH.

Osijek-Koteks do sada je prvim slojem asfalta presvukao blizu 36.700 kvadratnih metara. Ukupna vrednost tih radova je gotovo 250.000 evra, ali zbog uočenih nedostataka, hrvatskoj kompaniji je isplaćeno 50.000 evra manje, dodaju u Cestama Federacije BiH.

U zagrebačkoj kompaniji IGH potvrđuju da su uočili odstupanja u debljini slojeva asfalta, međutim, kažu da u opisu njihovog posla nisu bila kontrolna ispitivanja.

“Prema regulativi, smjernicama i ugovornoj dokumentaciji, investitor ima obavezu ugovaranja spoljne kontrole i taj postupak je u toku”, kaže Miroslav Šimun iz kompanije IGH Zagreb.

Da li u istrazi sarađuju sa kolegama iz Hrvatske, s obzirom na to da se neka od putarskih preduzeća upletenih u tamošnju aferu Remorker spominju i ovde, u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine nisu odgovorili. Navode samo da je predmet u radu.

Građevinski inspektori su, uz asistenciju Agencije za sitrage i zaštitu, na deonici Butila-Briješće-Stup merili debljinu asfalta i utvrdili da ne ispunjava svuda norme. Međutim, u resornom ministarstvu uveravaju nas da građani i budžet Federacije neće ispaštati.

Resorni ministar navodi da su prilikom potpisivanja ugovora 2008. godine od izvođača radova uzete bankovne garancije da će radovi biti izvršeni u skladu sa dogovorom. Te garancije iznose blizu pet miliona evra.

Izravanje na trećem sloju

“I ta bankovna garancija od strane Osijek-Koteksa se nalazi kod nas, u našim je rukama. Mi je možemo procesuirati svakog trenutka, i iz te garancije da naplatimo i uradimo ono što je bude dokazano da nije urađeno kako treba. Pa hoćete li to uraditi? Pa, naravno”, kazao je Enver Bijedić, federalni ministar prometa i komunikacija.

Kada bude završena, Sarajevska obilaznica bi, po projektu, trebalo da ima tri sloja asfalta ukupne debljine 18,5 centimetara. Zbog toga u Cestama Federacije BiH navode da je sve privremeni obračun, do onog konačnog, kada obilaznica bude gotova.

Sve ono što ne bude, što bude falilo u prvom sloju, on će se morati izravnati na drugom i trećem sloju. Samo je sve skuplje za izvođače, jer svaki gornji sloj je skuplji od prethodnog.

O tome će sada morati da brine novi izvođač radova, koji će, nakon raspisivanja tendera, biti odabran krajem marta 2014. godine.

U Cestama Federacije BiH očekuju da bi vozila ovim putem mogla krenuti šest meseci nakon toga.

Izvor: Al Jazeera