Revolt građana Siska zbog novog automobila

Ogorčeni kupovinom novog skupocjenog automobila za županicu sisačko-moslavačku, građani Siska održali su neobičan protest.

Njih dvjestotinjak na ulaz u zgradu Županije parkiralo je dječije autiće. Revoltirani su što šefica jedne od siromašnijih županija u Hrvatskoj obnavlja vozni park autom od nekoliko desetaka hiljada eura.

“Da pokažemo našu gradsku inicijativu, da ipak postoji nešto humano i u nama, da mi njoj poklonimo nešto, kad ona nama ništa nije poklonila”, kaže Damir, stanovnik Siska.

“Ipak ti automobili, luksuzni su, jako dobro napravljeni i nakon pet godina takav auto nije star, može se voziti”, kaže mještanka Helena.

Nezadovoljstvo građana

Županija je kupila tri automobila, vrijednih gotovo 95 hiljada eura, od kojih je najluksuzniji automobil županice – 57 hiljada proračunskih eura. Građani bi tom novcu, kažu, lako našli bolju svrhu.

“Ja se inače hranim u pučkoj kuhinji, bolje bi bilo da je županica dala neku jednokratnu pomoć u Caritas”, poručuje Dragica, stanovnica Siska.

Dijana Smajo, suorganizatorica protesta, ističe da bi se ovi novci mogli potrošiti “na neke mobilne timove, na stručnu pomoć i podršku roditeljima, djeci s poteškoćama i osobama s invaliditetom.”

Županica ne želi komentirati protest, no prije nekoliko dana objašnjavala je da je županija velika, a ona često na putu.

Uz to, ratu za njen novi službeni auto, građani će plaćati manje nego za prošli, star pet godina, kojem je istekao leasing.

“Da li je umjesno ili nije, bitno da je jeftinije od onog koji je bio i prije. Ako vi dnevno prođete preko 250 kilometara, moja županija nije samo Sisak, nego je prostorno jedna od najvećih i ja poznajem sve do jedno selo moje županije – onda ja možete reći i da i ne. Birači će odlučiti, ljudi će odlučiti…”, kazala je ranije Marina Lovrić-Merzel, sisačko-moslavačka županica.

Narušeno povjerenje

“Ovo nije prvi slučaj da je obnova voznog parka političara razljutila građane u Hrvatskoj, koji inače voze aute u prosjeku stare 11 godina”,  javlja Al Jazeerina reporterka Jasmina Kos.

No, sljedeći lokalni izbori tek su za četiri godine i pitanje je hoće li se birači tada sjećati ovog političkog poteza.

Upućeni kažu da je sjećanje birača kratkog vijeka. Ipak, ovakvi potezi dodatno narušavaju povjerenje u političare i predizborna obećanja.

Komunikolog Darijo Čerepinko ističe da sisačko-moslavačka županica ima tu sreću da ima lošu opoziciju.

“Kad bi imali ozbiljnu opoziciju, sisačka županica na toj funkciji ne bi poživjela još dugo, kao ni premijer i aktualna Vlada”, dodaje on.

Problem nije samo u tome treba li županici auto, u tom se slažu i građani i analitičari.

“Ključni problem je – što će nam zapravo županija? Jer kad malo zagrebete ispod površine, svi problemi koji se događaju u toj i nekim drugim županijama – nisu u ingerenciji županije”, smatra Čerepinko.

Ispred sjedišta ove – zasad će ostati parkirani plastični autići. Dok ih ne zamijene 95 hiljada puta skuplji – službeni.

Izvor: Al Jazeera