Završeno ponovljeno glasanje u Mitrovici

Ponovljeno glasanje u sjevernoj Mitrovici završeno je večeras u 19 sati zatvaranjem izbornih mjesta.

Još nije poznato gde će se prebrojati današnji glasovi birača. Centralna izborna komisija je za to da se prebroje glasovi na licu mjesta, dok je OEBS preporučio da se prebrojavanje obavi u Centru za prebrojavanje u Kosovo Polju.

Do 18 sati, prema informacijama Građanske inicijative Srpska, glasalo je 21,12 posto birača.

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo Aleksandar Vulin izjavio je da je ponosan na građane sjeverne Mitrovice i zadovoljan odzivom na današnjim ponovljenim izborima za lokalne vlasti u ovom gradu.

Poslije obilaska sva tri izborna centra, Vulin je rekao da je veoma zadovoljan prvenstveno kako sve protiče mirno, kako ljudi bez atmosfere straha, pritisaka, nasilja, nereda dolaze i ispunjavaju svoju građansku dužnost, javio je Tanjug.

Ako se ovaj trend u odzivu nastavi, Vulin očekuje da bi već u prvom krugu mogao biti izabran novi gradonačelnik Mitrovice.

Kandidat za gradonačelnika sjeverneMitrovice Krstimir Pantić izrazio je zadovoljstvo velikim odzivom birača, a kandidat SDP-a Oliver Ivanović je kazao  da bi do zatvaranja biračkih mjesta u 19 sati moglo izaznost mogla biti veća od 5.000 birača.

Velike mjere sigurnosti

Tri biračka mjesta u sjevernom dijelu Mitrovice otvorena su jutros u sedam sati uz velike mjere sigurnosti pripadnika Eulexa i Kfora, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

U tom dijelu Mitrovice, glasanje će nakon prekida u prvom krugu, danas biti ponovljeno. Glasanje je za razliku od izbora od 3. novembra, jutros počelo na vrijeme, a otvorena su biračka mjesta u osnovnoj školi “Sveti Sava”, Medicinskoj i Tehničkoj školi.


Ponovljeni izbori u sjevernoj Mitrovici

U tri izborna centra u sjevernom dijelu Mitrovice izbori su prekinuti nakon što su na ta biračka mjesta upale maskirane osobe, koje su vandalskim ponašanjem prekinule glasanje.

Sjevernim dijelom Mitrovice neprestano patroliraju Eulex policija, kosovska policija i Kfor, a ispred svih biračkih centara nalazi se veći broj pripadnika ovih organizacija, potpomognuti Civilnom zaštitom, javlja Tanjug.

Oni obezbjeđuju i prilazne ulice ka biračkim centrima, a ispred Srednje tehničke skole, Medicinske škole i osnovne škole “Sveti Sava” u Mitrovici nalaze se i oklopna vozila Kfora.

Prebrojavanje listića u Prištini

Građani ističu da nikada ranije nije bilo tolikog prisustva u gradu međunarodnih i lokalnih snaga reda.

Kosovska policija, Eulex i Kfor izdali su ranije zajedničko saopštenje u kojem se navodi da su za izbore u sjevernom dijelu Mitrovice, u nedelju 17. novembra pripremljene jake bezbjednosne mjere.

Portparol Oragnizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) Nikola Gaon izjavio je jutros da je njihova preporuka da prebrojavanje glasačkih listića sa ponovljenih izbora u sjevernoj Mitrovici treba obaviti u Centru za prebrojavanje glasova u Prištini.

“Preporuka OSCE-a je bila da se brojanje listića vrši u Centru za prebrojavanje glasova u Prištini i mi se nadamo upravo takvom scenariju, da se svi materijali, nakon zatvaranja biračkih mesta, prebace u Prištinu i da se tamo prebroje glasovi”, rekao je Gaon.

On je kazao da je u medijima bilo dosta priče o tome gdje će se brojati listići i da je njihova preporuka da se listići broje u Centru za prebrojavanje glasova u Prištini kako bi sve moguće rizike sveli na minimum.

Na 27 mjesta 23.378 birača

Član Centralne izborne komisije Kosova Nenad Rikalo potvrdio je da su jutros na vrijeme, u sedam sati, otvorena sva biračka mjesta u tri biračka centra u sjevernoj Mitrovici gdje se ponavljaju izbori za gradonačelnika i lokalnu skupštinu.

Rikalo je izjavio Tanjugu da nije bilo nikakvih problema prilikom otvaranja, da su se svi članovi biračkih odbora pojavili na biračkim mjestima, da su na licu mjesta predstavnici OSCE-a, predstavnici raznih ambasada i posmatračkih organizacija.

On je dodao da 23.378 birača ima pravo glasa na 27 biračkih mjesta i da je glasanje na samom početku potpuno regularno i započeto je na najbolji mogući način.

Od ukupno pet kandidata, favoriti srpskih političkih opcija za gradonačelnika su kandidat Građanske inicijative “Srpska” Krstimir Pantić i nositelj liste Građanska inicijativa Sloboda – Demokratija – Pravda Oliver Ivanović, dok najviše glasova s albanske strane očekuje Agim Deva, kojeg je kandidirala Demokratska partija Kosova (PDK) kosovskog premijera Hashima Thacija.


Stefan Goranović – Priština

Obojica vodećih srpskih kandidata očekuju veliki odziv birača i uvjereni su da tokom ponovljenog glasanja neće biti incidenta, javlja Hina. 

Deva ne vjeruje u pobjedu

“Ja sam siguran da će izbori biti potpuno mirni, da će građani izići masovno na birališta i da će glasati za one za koje znaju da će najbolje štititi i njihove interese i interese države Srbije na ovim prostorima”, rekao je uoči glasanja Pantić i istaknuo da očekuje pobjedu liste “Srpska” za vijećnike i svoju pobjedu u utrci za gradonačelnika.

Njegov najozbiljniji protukandidat Oliver Ivanović očekuje znatno veću izlaznost nego 3. novembra kad su protivnici izbora na srpskoj strani zastrašivali birače i pozivali ih na bojkot, te upozorava da bi bojkot i slab odziv birača loše utjecali na političku situaciju, piše Hina. 

Ivanović kaže kako u slučaju bojkotiranja postoji “realna opasnost da Agim Deva bude gradonačelnik sjeverne Mitrovice, što bi bilo katastrofalno po političku stabilnost”.

Agim Deva ne vjeruje u svoju pobjedu. On je lokalnom radiju u Mitrovici izjavio da najveće šanse za pobjedu imaju upravo Pantić i Ivanović.

Izvor: Al Jazeera i agencije