Vidoševiću određen jednomjesečni pritvor

Sutkinja istrage Županijskog suda u Zagrebu na ročištu koje je počelo u 19 sati odredila je jednomjesečni istražni zatvor suspendiranom predsjedniku Hrvatske gospodarske komore Nadanu Vidoševiću, javlja reporter Al Jazeere Boris Gagić.

Osim Vidoševiću, kojeg USKOK tereti da je organizirao kriminalnu skupinu radi izvlačenja milijunskih iznosa iz HGK, kako javlja Hina, sutkinja je odredila jednomjesečni istražni zatvor i članici te skupine Josipi Mladinov.

Nadanu Vidoševiću zatvor je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i uništavanja dokumentacije, kazala je zamjenica ravnatelja USKOK-a Željka Pokupec. Najavila je žalbu na dio odluke kojom je odbijen njihov prijedlog da se Vidoševiću zatvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Voditeljici Službe za financijsko-računovodstvene poslove HGK Josipi Mladinov, koja je jučer također uhićena, određen je istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela.

Tijekom istrage koju je USKOK pokrenuo protiv ukupno pet osoba bit će ispitano 35 svjedoka.

Istraga protiv pet osoba

Hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) izvijestio je kasno poslijepodne na svojim internet stranicama kako je donio nalog o provođenju istrage protiv petoro hrvatskih državljana (1960., 1950., 1957., 1965., 1966. ), ne navodeći identitete, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave.

“Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenik, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, od 2006. do veljače 2011. godine, u Zagrebu, u cilju stjecanja znatne nepripadne materijalne koristi za sebe i druge na štetu Komore, zatražio od drugoosumnjičenice, predstojnice Ureda predsjednika Komore, da na temelju njegove ovlasti potpisuje dokumentaciju o nepostojećim poslovima za račun Komore, a od trećeosumnjičenice, voditeljice Službe za financije i računovodstvo Komore, da provede plaćanje fiktivnih faktura, na što su osumnjičenice pristale”, stoji između ostalog u priopćenju USKOK-a. 

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv prvoosumnjičenog Vidoševića i trećeosumnjičene voditeljice Službe za financije i računovodstvo HGK Josipe Miladinov, dok je drugoosumnjičena predstojnica Ureda predsjednika Komore Zdenka Peternel od ranije u istražnom zatvoru.

Vidošević prvoosumnjičeni

USKOK Vidoševića, Peternel i Mladinov tereti za udruživanje za počinjenje kaznenih djela i zloporabe položaja i ovlasti, a Komeričkog i Premilovca za pomaganje.

Vidoševića USKOK tereti da je od od 2006. do veljače 2011. godine, radi “stjecanja znatne nepripadne materijalne koristi za sebe i druge na štetu Komore”, tražio od predstojnice svoga ureda da potpisuje dokumentaciju o nepostojećim poslovima za račun Komore, a od voditeljice Službe za financije i računovodstvo da provede plaćanje fiktivnih faktura, na što su one pristale.

Po USKOK-ovim sumnjama, s računa Komore na račune više društava u Hrvatskoj isplaćeno je najmanje 4 milijuna i 600 tisuća eura. Vidošević i Peternel su se okoristili za iznos od najmanje 4 milijuna i 140 tisuća eura, a Premilovac za proviziju od najmanje 460 tisuća eura, prenosi Hina. 

Premilovac je preko Komeričkog iznos od najmanje 4 milijuna i 140 tisuća eura proslijedio dio na ruke Vidoševića, a dio na ruke Peternel, koja je pak većinu predavala Vidoševiću.

Ispitan poslijepodne

Bivši predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević ispitan je poslijepodne u sjedištu USKOK-a gdje je, kako se neslužbeno doznaje, iznosio obranu zbog sumnje da je organizirao skupinu koja je iz Komore izvukla više od 4 milijuna eura.

U USKOK je dovezen u policijskom kombi vozilu, a napustio je zgradu USKOK-a oko 17,30 sati. Vidoševićev branitelj Dražen Delač nije želio novinarima odgovoriti je li njegov branjenik iznosio obranu ili se branio šutnjom. 

Delač, koji je u zgradu tužiteljstva u Gajevoj došao prije nego što su tamo dovedeni njegov branjenik i jučer uhićena voditeljica Službe za financijsko-računovodstvene poslove HGK-a Josipa Mladinov, ranije je potvrdio tek da je riječ o predmetu u nadležnosti USKOK-a.

U USKOK-u je bio i Branko Šerić, odvjetnik Igora Premilovca, koji je još prije mjesec dana istražiteljima otkrio da je preko fiktivnih ugovora izvlačen novac iz Komore, ali i Hrvatskih autocesta (HAC).

Šerić je kazao kako USKOK sumnja da je riječ o udruživanju radi počinjenja kaznenog djela. “Grupu je organizirao jedan od osumnjičenih s još dvoje zaposlenika HGK, a dvojica osumnjičenika su pomagači u toj kriminalnoj aktivnosti”, rekao je Šerić.

Time je Šerić neformalno potvrdio nagađanja da se uz Vidoševića za udruživanje terete njegova šefica kabineta Zdenka Peternel, koja je u istražnom zatvoru od sredine listopada, te šefica Službe za financije i računovodstvo HGK Josipa Mladinov, dok se Premilovac i Davor Komerički terete kao pomagači, javlja Hina.

Suspendiran sa čela HGK

Upravni i Nadzorni odbor Hrvatske gospodarske komore u srijedu su privremeno udaljili Nadana Vidoševića s mjesta predsjednika HGK-a, a za novog vršitelja dužnosti imenovan je Darko Petričević, koji je završio na sudu zbog neisplate plaća u vlastitoj kompaniji.

No, samo sat vremena kasnije odluka donesena na izvanrednoj sjednici Nadzornog i Upravnog odbora je povučena, piše hrvatski Tportal.

Ispostavilo se da je protiv Darka Petričevića, vlasnika nekadašnje Tehnomehanike iz Marije Bistrice, nekolicina radnika podnijela  kaznenu prijavu zbog neisplate plate. U aprilu je protiv njega Općinsko državno odvjetništvo pokrenulo kazneni postupak u Zlataru.

Skupština HGK mora se održati u iduća dva dana, znači 15. novembra, a na njoj će se odobriti danas donesene odluke Upravnog odbora.

Udruživanje u zločinačku grupu

Vidošević je uhapšen u utorak, zbog sumnje da je učestvovao u aferi izvlačenja 32 miliona kuna (više od 4,2 miliona eura) iz Komore kojoj je na čelu bio posljednjih 18 godina.

Policija je sinoć pretresla njegov stan i ured u HGK-u, nakon čega je odveden u policijski pritvor, gdje je prenoćio. 

Inkriminirajuće dokaze policija je od jutra ponovno tražila u Vidoševićevoj vili. Navodno su, kao i u slučaju bivšeg nepravomoćno osuđenog premijera Ive Sanadera, pronašli tajnu prostoriju s umjetninama, vrijednim milijune eura.

Izvor: Al Jazeera i agencije