Počelo suđenje Cvetkoviću za ratne zločine

Počelo je suđenje Aleksandru Cvetkoviću, bivšem pripadniku Vojske Republike Srpske (VRS). Optužnica ga tereti za genocid i ratne zločine u Srebrenici 1995. godine.

Cvetković, nekadašnji pripadnik 10. diverzantskog odreda VRS, iz Izraela izručen je Bosni i Hercegovini u avgustu i od tada se nalazi u pritvoru, a na optuženičkoj klupi Suda BiH našao se 18 godina nakon zločina u Srebrenici.

Tužilaštvo ga tereti za napad na zaštićenu zonu UN-a, učešće u vojnoj operaciji Krivaja 95, protjerivanje stanovnika iz Srebrenice… Prema navodima tužioca Dubravka Čampare, Cvetković je učestvovao i u strijeljanju 900 zarobljenih muškaraca.

„Vršio je ubijanje muških pripadnika skupine Bošnjaka, nanosio teške tjelesne i duševne povrede skupini Bošnjaka koji su činili značajan dio etničke skupine, sve u cilju da potpuno ili djelimično istrijebi nacionalnu, etničku i vjersku skupinu Bošnjaka, čime je počinio krivično djelo genocid iz člana 171 Krivičnog zakona BiH“, navodi Čampara.

Iskazi svjedoka

Na pitanje sudije da li razumije optužnicu, Cvetković je odgovorio potvrdno.

Dvojica preživjelih ranije su svjedočili u nekoliko procesa vođenih protiv optuženih za genocid i zločine u Srebrenici.

Jedan od ovih zaštićenih svjedoka ranije je govorio za Al Jazeeru. Objasnio je da su iz Doma kulture u Pilici, gdje su bili zarobljeni muškarci, među kojima je bilo i dječaka od 15 i staraca od 80 godina, dovezeni do poljoprivredne zadruge Branjevo i strijeljani.

„Rafal (se čuo) samo. Mi smo pali odmah. I ja sam pao. Nisam bio ranjen. Pitaju: ‘Ima li ko živ’. Jedan se javi: ‘Imam ja’, drugi kaže: ‘Imam ja, hajde me ubij’. Oni su prišli i samo… Mali je pucanj bio. I tako je teklo to dok nisu pobili sve“, kazao je ovaj svjedok.

Dokazi i svjedoci

S ciljem da dokaže Cvetkovićevo učešće u spomenutom strijeljanju, tužilac je najavio iznošenje materijalnih dokaza na osnovu izvršenih ekshumacija žrtava, ali i saslušanje 25 svjedoka – među kojima i bivših pripadnika 10. diverzantskog odreda kojim je komandovao Ratko Mladić.

S druge strane, odbrana optuženog najavila je da će sporiti pravnu kvalifikaciju djela, budući da kako je, rekao advokat Petko Pavlović, u vrijeme počinjenja optuženi nije imao svijest o zaštićenoj enklavi, niti je imao namjeru počiniti zločine.

Izvor: Al Jazeera