Josipović od JNA traži podatke o nestalima

Predsjednik Hrvatske smatra da je ljudska obveza rasvijetliti slučajeve nestalih (EPA)

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je za Radio Slobodna Evropa kako Hrvatska od Srbije očekuje da prođe kroz arhive bivše Jugoslavenske narodne armije i da vidi postoje li tamo podaci o osobama nestalim u ratu u Hrvatskoj.

Odgovarajući na upit je li razočaran što nema ozbiljnijih pomaka u suradnji na otkrivanju sudbina nestalih u ratu u Hrvatskoj, što je glavni uvjet za razgovor o povlačenju hrvatske tužbe za genocid, on je kazao kako stvari nisu jednostavne, te da je riječ neki put o teškim zločinima i oni koji imaju saznanja o tome nisu uvijek voljni samo tako dati podatke, jer i sebe izlažu opasnosti.

“Ono što je važno jest da obje države – Hrvatska i Srbija – hoće tražiti te podatke beskompromisno”, rekao je hrvatski predsjednik, dodavši kako Hrvatska očekuje od Srbije da prođe kroz arhive bivše JNA i da vidi da li tamo postoje podaci.

“Mi vjerujemo da postoje, no sigurno ne stoje nikome na stolu, pa da je to lak posao, ali očekujemo da se to napravi”, dodao je Josipović.

Test demokracije

Podsjetio je kako u nedavnom razgovoru s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem nije bilo riječi o rokovima.

“Sve se na neki način vezuje uz tu tužbu za genocid”, napomenuo je, dodavši kako to za njega jest važno, te da bi slično reagirao i da nema tih tužbi za genocid.

Predsjednik smatra kako je ljudska obaveza da se rasvijetle sudbine nestalih osoba i dodao kako on to čak ne bi striktno vezivao za tužbe.

“Ali, evo, čuli smo i iz naše Vlade da je to jedan od uvjeta da bi se razmišljalo o nekom aranžmanu ili dogovoru u vezi sa tim tužbama”, istaknuo je, dodavši kako je to stvar Vlade, te da je uvjeren da će Vlada u najboljem hrvatskom interesu razmotriti što znači ulazak u taj spor, koji su rizici i mogući nedostaci, a koji su mogući dobici.

Poručio je kako se manjinsku politiku ne može koristiti u dnvenopolitičke svrhe.

“Dnevna politika ne može kao pogonsko gorivo koristiti licitiranje s pravima bilo koje grupacije, a posebno ne s pravima nacionalnih manjina”, rekao je Josipović i ocijenio kako smatra da je pogrešno dnevnopolitičku borbu između stranaka temeljiti na tome.

Prema njegovim riječima, veliki test za hrvatsko društvo i hrvatsku demokraciju je hoće li se u Vukovaru bez dnevne politike uspjeti odati počast žrtvama.

“Ako se ta komemoracija pretvori u nadmetanje o jednoj političkoj temi, neće biti dobro”, rekao je, ustvrdivši kako bi to ozbiljno narušilo dignitet Vukovara i vukovarskih žrtava, te dodatno zakompliciralo odnose.

Izvor: Agencije