Skoplje bez rješenja o provođenju popisa

U Makedoniji neće biti popisa stanovništva ni sljedeće godine. On je u toj zemlji političko pitanje, za koje vladajuća koalicija nema rješenje.

Nesporazum je nastao sa popisivanjem građana koji žive izvan zemlje, jer Makedonija ima brojnu dijasporu iz obje zajednice. A procenti zajednica vezani su za ostvarivanje određenih prava, izvijestila je iz Skoplja Milka Smilevska, novinarka Al Jazeere.

Porodica Pejčevski živi u skopskom selu Stajkovci. U životima Velča i Snežane za 11 godina, od kada je posljednji put proveden popis u Makedoniji, promijenilo se mnogo toga. Vjenčali su se 2004. godine i dobili troje djece. Imaju planove za budućnost.

“Zamišljam naš život: da u budućnosti podignemo djecu i još uložimo u kuću dok su ona mala, zato što će se troškovi povećavati kako djeca rastu”, kazala je Snežana Pejčevska.

Preporuke Eurostata

Ne zna se koliko je tačno novih porodica kao Pejčevski osnovano u Makedoniji od 2002. godine. Popis koji se počeo provoditi u oktobru 2011. godine je prekinut. Partije na vlasti, makedonska VMRO-DPMNE i albanska DUI,  sukobile su se zbog načina na koji su popisivani građani koji žive van države.

Abdulmenaf Bedxeti, bivši član popisne komisije iz 2011. godine, rekao je: “Lider albanske zajednice u Vladi cijelo vrijeme je aludirao na to da će popisom biti obuhvaćeni svi koji su u posljednjih šest mjeseci bar jednom bili u Makedoniji, zato što veliki dio albanske zajednice radi u inostranstvu.”

Predstavnici Makedonaca u popisnoj komisiji pozivali su se na preporuke Eurostata.

“Ako je stanovnik više od godinu dana odsutan iz zemlje, on ne treba pripadati ukupnom stanovništvu u zemlji”, kazao je Dončo Gerasimovski, predsjednik biroa za popis 2002. godine.

Okvirnim ugovorom iz 2001. godine prava zajednica u Makedoniji povezana su s njihovom brojnošću. Oni koje prelaze 20 procenata u jednoj opštini imaju veća prava u obrazovanju, korištenju simbola i jezika. Eksperti za ljudska prava predlažu da se, pri provođenju novog popisa, prava zajednica ne oduzimaju bez obzira na brojke.

Ni dogovora, ni novca

Profesor međunarodnog prava Ljubomir Frčkoski je iznio svoj stav: “Prava ostaju, posebna prava etničkih zajednica, nezavisno od rezultata popisa i onda će se vjerovatno relaksirati pritisak, od očekivanja brojki ili procenata koji bi direktno bili vezani za prava.”

Za sada ne postoji politički dogovor da se organizira novi popis. Ni u budžetu za 2014. godinu nije predviđen novac za ovu namjenu.

“U fazi smo razmišljanja i analiza kako da se provede popis s kojim ćemo biti 100 posto biti da nam se neće ponoviti negativna iskustva od 2011. godine. Kad dobijemo taj odgovor tada ćemo početi organizaciju popisa”, poručio je premijer Makedonije Nikola Gruevski.

“Demografi kažu da su podaci iz popisa važni, jer samo tako Makedonija može doznati više o sebi. Starost stanovništva, etnički sastav i obrazovanje građana – pomoću tih podataka vlasti tada realno mogu planirati ekonomsku i razvojnu politiku države”, izvijestila je Smilevska.

Kad u Bosni i Hercegovini bude proveden popis, Makedonija i Somalija ostat će jedine države na svijetu bez popisa stanovništva.

Izvor: Al Jazeera