Evropski milioni za srpske opštine na Kosovu

Evropska komisija objavila je kako će izdvojiti 15 miliona eura za razvoj srpskih opština na Kosovu.

Sredstva iz posebnog fonda Evropske unije namijenjena su za razvoj opštinske infrastrukture, javne uprave, opštinskog i ruralnog razvoja, te zaštitu okoline.

Prema procjeni tekućih potreba, Komisija će odobriti i dodatnu tranšu. Ova suma nije dio sredstava koje Kosovo godišnje dobija iz pretpristupnih, IPA fondova, između 60 i 70 miliona eura.

Evropska komisija objašnjava da je ovim potezom nagrađen napor i odlučnost Prišine i Beograda u stabilizaciji odnosa na Kosovu.

Ashton: Riješiti nesuglasice

Po odobravanju dodatne tranše sredstava, visoka predstavnica Evropske unije Catherine Ashton pozvala je srpske i kosovske vlasti da što prije riješe preostale nesuglasice u vezi sa predstojećim izborima.

Kao i do sada, Unija će podržavati dijalog Beograda i Prištine, te će pomno ispratiti tok izbora.

“Na početku dijaloga dva premijera su pokazala viziju i hrabrost da postignu Aprilski sporazum, te da ga implementiraju.

Danas ih pozivam da pokažu istu viziju i hrabrost kako bi obezbijedili poštene i inkluzivne izbore.

Pored toga što su izbori dio implementacije Aprilskog sporazuma, ovaj proces mora biti i korak ka konsolidaciji kosovske demokratije”, kazala je Ashton.

Prema njenim riječima, izbori zakazani za 3. novembar su od ključnog značaja za budućnost Kosova i važan element u primjeni Briselskog sporazuma i procesu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

Reporter Al Jazeere Marko Subotić javlja da predstavnici Srba sa sjevera Kosova koji če učestvovati na izborima pozdravljaju odluku EK-a.

Ovo je prvi put da značajna sredstva dolaze iz Evropske unije, a o projektima i alokaciji sredstava će odlučivati opštine,a ne Priština, javlja Subotić.

Obustavljena istraga protiv Vulina

Također u četvrtak, Tužilaštvo u Mitrovici donijelo je odluku da obustavi istragu protiv ministra bez portfelja u Vladi Srbije Aleksandra Vulina, nakon što je ustanovljeno da je Vulin 16. oktobra ušao na Kosovo koristeći se željezničkom linijom, saopšteno je iz te ustanove.

U saopštenju se navodi da je Osnovno tužilaštvo u Mitrovici 29. oktobra primilo izvještaj iz Policije Kosova, u kojem se navodi da su tokom istrage ovog slučaja osigurani dokazi na osnovu kojih se ustanovilo da je Vulin 16. oktobra iz Srbije na Kosovo ušao koristeći se željezničkom prugom Kraljevo-Zvečan-Sjeverna Mitrovica, što je ovlašten granični prelaz.

Tužilaštvo je 24. oktobra pokrenulo istragu protiv Vulina zbog neovlaštenog prijelaza granice, nakon čega je Osnovni sud izdao nalog za njegovo hapšenje.

Subotić javlja da se u petak očekuje posjeta Vulina i prvog potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića Gračanici i sjeveru Kosova.

Poziv građanima da izađu na nedjeljne lokalne izbore uputio je  kosovski premijer Hashim Thaci sa sjednice Vlade.

“U potpunosti vjerujemo da će se ovaj proces odvijati jako dobro i da će Kosovo položiti ovaj evropski test, da će Srbi na sjeveru učestvovati na izborima i izabrati legitimne lidere. Vlada Kosova će odmah početi punu saradnju, imaćemo investicije i u tom dijelu Kosova tako da svi građani imaju koristi, bez obzira na to gdje žive na novom evropskom Kosovu”, rekao je Thaci.

Izvor: Al Jazeera i agencije