UN: Nastaviti s primjenom dogovora o Kosovu

Ban je pohvalio Beograd i Prištinu zbog njihovog kontinuiranog zalaganja u dijalogu koji se vodi pod pokroviteljstvom EU-a (EPA)

Uspjeh predstojećih izbora, naročito na sjeveru Kosova, imat će značaja za buduću konsolidaciju mira i stabilnosti na Kosovu, ocijenio je generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon u redovnom tromjesečnom izvještaju.

Sigurnosna situacija na Kosovu je suštinski mirna, sa povremenim etničkim incidentima, pri čemu obje strane pokazuju pojačanu posvećenost sprečavanju tenzija na terenu, kako bi omogućile da dijalog Beograda i Prištine i implementacija dogovorenog idu dalje, navodi se izvještaju dostavljenom Tanjugu.

Prvi čovjek Ujedinjenih naroda ističe da se nastavlja implementacija Briselskog sporazuma, ali i upozorava na to da, iako je rukovodstvo Srbije privrženo učešću kosovskih Srba na lokalnim izborima, u čemu im pruža snažnu podršku i dalje postoji snažna kampanja na sjeveru Kosova protiv izlaska na izbore.

Kontinuirano zalaganje

Ban je pohvalio Beograd i Prištinu zbog njihovog kontinuiranog zalaganja u dijalogu koji se vodi pod pokroviteljstvom EU-a, rekavši da su njihovi lideri na brojne izazove koji su se pojavili u tom procesu odgovorili sa “vizijom i istrajnošću”.

On se zahvalio i visokoj predstavnici EU-a Catherine Ashton, čiju je ulogu u pregovorima ocijenio kao ključnu.

“Napredak na terenu ka miru i stabilnosti bit će od ključne važnosti za težnje Srbije i Kosova ka evropskim integracijama. Obje strane su preduzele impresivne korake kako bi se približile tom cilju i dalji napredak u normalizaciji odnosa, pod kriterijima EU-a, bit će od najvećeg značaja”, zaključio je generalni sekretar UN-a.

Izvještaj koji će biti pročitan na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, koja bi, prema saznanjima Tanjuga, trebalo da se održi u drugoj polovini novembra, govori i o ubistvu pripadnika EULEX-a 19. septembra i ukazuje na to da EULEX u istrazi ima pomoć kosovske policije i kancelarije Specijalnog tužioca, kao i to da je svoju punu pomoć obećala i Vlada Srbije.

U odjeljku koji se bavi pitanjima policije i pravosuđa se, također, kaže da je, pored problema, postignut napredak, pa su tako 25. jula petero Srba i jedan kosovski Albanac postavljeni u Regionalnu komandu za sjever Kosova.

Manje incidenata

Prema navodima UNMIK-a, koji se odnose na period od 16. jula do 15. oktobra ove godine, na Kosovu je zabilježeno 76 incidenata koji se tiču manjinskih zajednica, dok je u tri mjeseca prije toga zabilježeno 90 takvih incidenata.

Kada su u pitanju nestala lica, Ban u izvještaju navodi da je od dolaska EULEX-a prije pet godina izvedeno 407 terenskih operacija i da je 355 pronađenih posmrtnih ostataka vraćeno porodicama žrtava. Međutim, 1720 ljudi se i dalje vode kao nestali od sukoba 1998-1999. godine.

Generalni sekretar UN-a je u izvještaju naveo i to da kancelarija UNMIK-a u Mitrovici i dalje funkcionira, te da podržava institucionalni i politički napredak regije, trudeći se da olakša kontakte između kompanija od javnog značaja sa dvije strane rijeke Ibar.

“Dodatno, moj specijalni izvjestilac Farid Zarif održava redovne sastanke sa relevantnim predstavnicima svih strana u cilju da se održi konstruktivni dijalog”, naveo je Ban.

Izvor: Agencije