Sramotan odnos prema djeci iz Konjević Polja

Roditelji i djeca iz Konjević Polja već tjednima prosvjeduju ispred OHR-a u Sarajevu (AFP)

Predstavnici udruženja iz Srebrenice i Bratunca i roditelji srebreničke djece, koji su prije godinu dana svojim djelovanjem uspjeli promijeniti naziv osnovne škole u Srebrenici i uvesti grupu nacionalnih predmeta, okupili su se u Memorijalnom centru u Potočarima kako bi pružili podršku djeci i roditeljima iz Konjević Polja.

Poručili su tom prilikom kako je “civilizacijska sramota što bošnjačka djeca u Konjević Polju ne pohađaju nastavu po nacionalnoj grupi predmeta”.

Po stavu Hatidže Mehmedović, predsjednice Udruženja Srebreničke Majke, sve što se događa je sramota za međunarodnu zajednicu te zahtijeva da se što prije riješi problem bošnjačke djece iz Konjević Polja.

“Poslali smo poruku s mjesta gdje je najveći broj povratnika i koji su nijemi svjedoci ubijeni u genocidu 1995. godine. Od Ujedinjenih naroda tražimo pomoć da djeca mogu izučavati nacionalnu grupu predmeta. Ovo nije sramota domaćih političara, nego čitavog svijeta i međunarodne zajednice”, poručila je Mehmedović.

Lomljenje politike preko djece

“Sa mjesta najkrvavijeg genocida poručujemo da se stane sa manipulisanjem i lomljenjem politike preko mladih bića, jer ta djeca nisu kriva što se i danas vodi politika iz ‘90-ih godina. Djeca trebaju da se školuju i da uče te izučavaju nacionalnu grupu predmeta”, rekla je Mehmedović.

Iz Udruženja Srebreničke majke još su upozorili kako je, “zbog ignoriranja međunarodne zajednice, 1995. godine nad Bošnjacima Podrinja počinjen genocid, dok su 2013. godine, zbog pasivnosti visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka, OSCE-a i Ureda visokog predstavnika, bošnjačka djeca i njihovi roditelji iz Konjević Polja doživjeli sličnu sudbinu”.

Djeca iz Konjević Polja ne pohađaju nastavu od početka školske godine zbog toga što nije uvedena nacionalna grupe predmeta u obrazovni sustav.

Izvor: Agencije