Mirko Šarović za AJB o razlozima smjene

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, kome je u četvrtak Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH izglasao nepovjerenje, smatra da nije učinio ništa čime bi se mogao zamjeriti strankama u vladajućoj koaliciji.

On je tokom gostovanja u studiju Al Jazeere ponovio da je na njega vršen pritisak da pošalje u proceduru izmjene zakona o Elektroprenosu.

“Bilo je više zahtjeva da se zakon uputi u parlamentarnu proceduru, odnosno da se izmijeni član 17. kako bi se odblokirala akumulirana sredstva, kojih je na računu Elektroprenosa blizu 300 miliona konvertibilnih maraka”, kazao je Šarović.

Prema riječima bh. ministra, u novembru 2012. s ministarskom konferencijom je dogovoreno da zakon može ići u proceduru tek kada se ispune drugi uvjeti, iza čega je stala i Evropska komisija, “a to je da se odblokira rad elektroprenosne kompanije, što treba da učine akcionari, da naprave konsolidovani finansijski plan i plan investicija, odnosno da se dogovore koliko će sredstava da ulože u elektroprenosni sistem.”

Šarović je dodao da se tek nakon toga može ići u proceduru izmjene i dopuna zakona.

“Tek tada bi, nakon plana investicija, mogli da razmišljaju koliko bi sredstava mogli da podijele akcionari međusobno, a to su Federacija BiH i Republika Srpska”, ocijenio je Šarović.

Naknada pograničnim opštinama

Na pitanje da prokomentira navodni drugi razlog za njegovu smjenu – projekt Srednja Drina – Šarović kaže “da nije učinio ništa čime bi se mogao zamjeriti bilo kojoj od političkih stranaka.”

Pitanje korištenja postojećih potencijala HE Zvornik i Bajina bašta koje su zajedničke, a koje decenijama koristi samo Srbija nije bilo u žiži interesiranja bh. institucija do sada.

“Prije bih rekao da imamo spor oko naknade za potopljeno zemlje za ove HE o kojima ste govorili”, naveo je Šarović.

Sporno je pitanje više miliona maraka koje Srbija duguje pograničnim opštinama u BiH, odnosno u RS-u.

“Tu naknadu od 1992. godine ne plaća nijedna od ovih hidroelektrana. Po mojoj procjeni, radi se o preko 20 miliona KM”, dodao je Šarović.

Izvor: Al Jazeera