Dačić za službenu notu Prištini zbog Vulina

Vulin je podsjetio kako su ga kosovske vlasti već dva puta lišavale slobode (Al Jazeera)

Srpski premijer Ivica Dačić najavio je kako će Vlada Srbije s današnje sjednice uputiti službeni prosvjed zbog najave uhićenja i zabrane ulaska ministra bez portfelja zaduženog za Kosovo Aleksandra Vulina na kosovski teritorij.

„Kosovski premijer Hashim Thaci mi je u prisustvu visoke predstavnice EU Catherine Ashton rekao da Vulin može da dođe kad hoće i gde hoće na Kosovo, a da će se na [predsjednika Srbije Tomislava] Nikolića, [vicepremijera Aleksandra] Vučića i mene posebno gledati. Svi ostali mogu slobodno da dolaze“, rekao je Dačić novinarima.

Na pitanje kako komentira najavu uhićenja Vulina, Dačić je odgovorio kako je „Priština zabrinuta jer se uplašila da će Srbi zaista izaći na lokalne izbore i zato čine sve da demorališu Srbe da to i učine“.

„Iako je situacija teška i ima puno problema, trudimo se da mobilišemo naš narod da izađe na izbore, jer je to u našem interesu“, poručio je srpski premijer.

Po njemu, problemi se moraju prevazilaziti, a „Srbiji ne odgovora podizanje tenzija već smirivanje situacije, kako bi Srbi na Kosovu mogli da iskoriste svoje pravo“.

Vulin: Priština bi da Srbi ne idu na izbore

Ranije je Vulin izjavio, povodom zahtjeva Tužilaštva iz Mitrovice da sud izda nalog za njegovo privođenje i pokretanje istrage protiv njega, kako su takvi potezi usmjereni na izazivanje revolta među Srbima da bi odustali od lokalnih izbora 3. studenog.

Okružno tužilaštvo u Mitrovici prethodno je donijelo odluku o provedbi istrage protiv Aleksandra Vulina, zbog sumnje, kako navode, da je 17. listopada 2013. u neodređeno vrijeme na „neovlašten način prešao na Kosovo, ne koristeći se pritom službenim prijelazom“.

Vulin u četvrtak popodne nije imao informaciju traži li Kosovo njegovo privođenje, ali je rekao kako ga „ne bi iznenadilo da Priština posegne za nasiljem, kao više puta do sada“, prenose Novosti.

„Takvi potezi planski podižu tenzije i usmereni su na izazivanje revolta među Srbima, kako bi odustali od izbora i propustili priliku da preuzmu vlast u svojim sredinama. Mene je Priština već dva puta hapsila i to za mene ne bi bilo novo iskustvo. Međutim, pokazalo bi da radim za dobro našeg naroda i da uspešno okupljam Srbe na Kosovu“, rekao je Vulin.

Sastanak s predstavnicima općina

Sam Vulin je u izjavi novinarima tokom posjeta 17. listopada naveo kako se nalazi na Kosovu, pošto mu EULEX nije izdao zabranu.

„Poštujem mandat međunarodne zajednice i Rezoluciju 1244. Da mi je EULEX službeno zabranio dolazak, svakako bih to poslušao. Nemam komunikaciju sa privremenim institucijama u Prištini“, rekao je tada.

Aleksandar Vulin se danas sastao s predstavnicima sedam kosovskih općina, te izjavio kako je 80-ak Srba s Kosova, koji su za vrijeme prethodne vlasti nezakonito otpušteni, odlukom Vlade vraćeno na posao.

Nakon sastanka je rekao kako je država njihovim vraćanjem na posao pokazala kako ne želi da oni odu s Kosova, te potvrdio kako su uglavnom radili u administraciji, te da su i danas potrebne njihove usluge.

Upitan ima li njihovo vraćanje veze s kampanjom za lokalne izbore, odgovorio je negativno.

S Vulinom su se sastali predstavnici općina Ðakovica, Glogovac, Kačanik, Podujevo, Štimlje, Uroševac i Klina.

Izvor: Agencije