Reakcije na poruku Beograda Srbima sa Kosova

Više je od 100 izbornih lista na kosovskim lokalnim izborima. Međutim, premda Srbi čine manje od desetine stanovništva na Kosovu, čak trećina lista otpada upravo na srpske stranke. Vlada Srbije podržala je jednu – Građansku inicijativu Srpska.

Vlada Srbije nedvosmisleno je poručila Srbima na Kosovu: “Srpska mora da pobedi. Nema sada puno izbora, za Srbe ima samo dva puta. Jedan si za Srpsku ili si protiv Srpske”, kazao je nedavno Aleksandar Vulin, ministar Srbije zadužen za Kosovo.

Poručeno je da je Građanska inicijativa Srpska jedina državna.

“Pa poslušaj svoju državu kada ti kaže da glasaš! Izađi i glasaj!”, jasan je bio Vulin.

Brzopotezno objavljeni kandidati navode i to da je Građanska inicijativa Srpska jedini način da se očuva prisustvo Srbije na Kosovu.

‘Ovo je referendum’

Branimir Stojanović, kandidat liste Građanska inicijativa Srpska, kaže: “Ovo će biti za nas referendum, kao što sam rekao. Biće klasično opredeljivanje šta zaista žele.“

Na pitanje zmeđu čega biraju odgovara: “Između i daljeg prisustva i otvorene pune podrške Republike Srbije za nas ovde ili biraju jednu nesigurnost, odnosno jednu neizvesnost i ne znamo kako će to izgledati.”

Kandidat u severnoj Mitrovici Oliver Ivanović kaže da se beogradska vlast igra opasnim političkim terminima i da se Srbi sada ponovo dele na patriote i izdajnike.

“Nema dileme da su se upravo opredelili za taj princip stigmatizacije svih ostalih, a promovisanje svoje liste kao jedine nacionalne, jedine koja će zastupati interese Srbije, što je potpuna besmislica, politička besmislica, ali ne obična, ona je opasna politička besmislica, jer to prvo nije tačno. Svi Srbi su Srbi, bez obzira u kojoj su stranci i u kojoj su partiji. Znači li to da su manje Srbi oni koji su danas u opozicionim strankama, jer će sutra oni koji su na vlasti biti opozicija, pa bi mogli doživeti tako nešto.”

Reporter Al Jazeere Stefan Goranović izveštava: “To što je Beograd odlučio da podrži samo jednu listu naišlo je na neodobravanje preostalih srpskih političkih protagonista na Kosovu, jer smatraju da su time stavljeni u neravnopravan položaj. S druge strane, iz Prištine stiže ocena da na taj način Beograd želi da zadrži kontrolu nad srpskim sredinama na Kosovu.”

‘Politika Miloševića’

Problem podele Srba na Kosovu nije nov, smatra nekadašnji jugoslovenski funkcioner Azem Vllasi. Kaže da je iz prvog reda to pratio osamdesetih.

“Nastavlja se politika podržavanja Srba koji su vezani uz Beograd. Tu politiku je započeo [bivši predsjednik Srbije Slobodan] Milošević. Ja pamtim vreme naše, kada smo sa Srbima korektno sarađivali, bili zajedno u institucijama. Milošević im je rekao: ‘Ne treba tako, Srbi treba da se vežu za Beograd…’ On ih je vezao za Beograd, stvorio ogromne posledice za sve nas, ali i za kosovske Srbe”, kazao je Vllasi.

Nezahvalne su procene o tome kako će proteći glasanje 3. novembra. Prvi put se očekuje masovniji izlazak Srba na izbore od proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine. Osim toga, poziv na bojkot na severu je izuzetno glasan.

Izvor: Al Jazeera